Buitenland
MIVD tipte CIA dat Oekraïne Nord Stream wilde opblazen

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in juni vorig jaar, drie maanden voor de sabotage van de Nord Stream-gasleiding, Oekraïne gewaarschuwd om de pijpleiding niet op te blazen.

Redactie buitenland
De Nord Stream-gasleiding in beter tijden. beeld AFP, John Macdougall
De Nord Stream-gasleiding in beter tijden. beeld AFP, John Macdougall

De Amerikanen deden dat nadat ze een alarmerend bericht hadden gekregen van de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD, die via een bron in Oekraïne hoorde over Oekraïense plannen daarvoor. Dat blijkt uit een op dinsdag gepubliceerd onderzoek van de NOS, Nieuwsuur en de Duitse media Die Zeit en ARD.

De sabotageactie ging in juni niet door, maar in september werd de pijpleiding alsnog opgeblazen volgens vrijwel hetzelfde scenario dat de MIVD eerder had blootgelegd.

Wel melden inlichtingenbronnen dat er nog altijd geen volledige zekerheid is en er rekening wordt gehouden met verschillende opties.

De aanslag veroorzaakte wereldwijd veel opschudding en is nog steeds omgeven met veel vragen. Aanvankelijk wezen veel vingers naar Rusland. Inmiddels zijn er steeds meer aanwijzingen dat
Oekraïne betrokken was bij de actie, wat president Volodymyr Zelensky stevig ontkent.

Opvallend is de rol van de Nederlandse MIVD, die dus al in een vroeg stadium gedetailleerde informatie wist te vergaren over het voornemen de pijpleiding op te blazen. Wat exact de rol van de MIVD was blijft onduidelijk, omdat de dienst niet wil reageren.

In reactie op de berichtgeving zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) dat ze niks zal zeggen over de aanslag op de Nord Stream-pijpleiding zolang onderzoeken van onder meer Duitsland en Denemarken niet zijn afgerond.

Een inlichtingenbron denkt niet dat er snel een eindconclusie zal komen, laat staan een eensgezinde reactie van de Europese landen. „Ik vermoed dat de uitkomst van het onderzoek een ongemakkelijke waarheid is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer