Kamer wil uitstel rond natuurplan EU
De Tweede Kamer wil dat EU-lidstaten nog geen gezamenlijk standpunt innemen over de omstreden natuurherstelverordening van Eurocommissaris Frans Timmermans.
De Kamer nam dinsdag een motie aan waarin staat dat het kabinet zich hiervoor moet inzetten. De zogeheten Raadspositie zou pas mogen worden aangenomen als de gevolgen van het voorstel duidelijk zijn, met name op het punt van het verslechteringsverbod. Het voorstel bevat een verbod op verslechtering van bepaalde natuur, ook buiten de al beschermde Natura 2000-gebieden. Ook staat er een verplichting in om bestaande natuurgebieden uit te breiden.
De Kamer riep het kabinet er in oktober vorig jaar in een motie toe op „zich maximaal in te zetten” om het verslechteringsverbod van tafel te halen. Zo’n verbod zou „desastreuze juridische gevolgen” kunnen hebben „voor woningbouw, infrastructuur en energietransitie in Nederland”, zo stond in de motie van Caroline van der Plas (BBB). Een rechtse meerderheid stemde voor de motie: VVD, PVV, CDA, FVD, JA21, SGP, BBB, Groep Van Haga en Omtzigt.
Roelof Bisschop (SGP) kwam recent met een verdergaande motie. Hij wil niet alleen verzet van de regering tegen het verslechteringsverbod, maar ook tegen de eisen voor natuurherstel buiten Natura 2000-gebieden, „het hoge percentage landbouwgronden met landschapselementen” en de eisen voor vernatting van veenweidegebieden. De SGP’er wil deze vormen van natuurherstel „in eigen hand houden”.
Bisschops motie werd dinsdag echter verworpen. Alle fracties die voor de BBB-motie stemden, had hij aan zijn zijde, behalve VVD en CDA.