Binnenlandbrand
Vuurzee in Ter Aar, „klanten reageren respectvol”

Ariën Vos zag vrijdagavond in Ter Aar een van de magazijnen van zijn meubelzaak in vlammen opgaan. „Het had veel erger kunnen zijn; de brandweer dacht dat het hele bedrijventerrein zou afbranden.”

beeld ANP, Josh Walet
beeld ANP, Josh Walet

Vos was –een kwartier na koopavond– op weg naar huis toen hij over de brand hoorde. Hij maakte rechtsomkeert. Op bedrijventerrein Bovenland zag hij „een enorme vuurzee”; de vlammen grepen snel om zich heen.

De brandhaard is duidelijk; de oorzaak niet: het vuur ontstond rond 21.30 uur bij plasticproducent TN Plastics aan de Hertog van Beijerenstraat, maar er is nog niet vastgesteld hoe het ontstond. „De een noemt de zonnepanelen, een ander denkt dat het in de machinekamer begon, maar dat is gisssen.”

De wind joeg de vonken over een paar gebouwen heen –die ongedeerd bleven– naar een magazijn van familiebedrijf Zitmaxx Wonen. „We hebben vijf locaties op dit bedrijventerrein. In dit magazijn stonden hoofdzakelijk banken die klaarstonden voor uitlevering aan de klanten. Het dak vatte vlam en binnen twintig minuten later was ons pand –5000 vierkante meter– weg. Ik stond er vooral met de gedachte: Als het hier maar bij blijft.”

19399204.JPG
Een van de magazijnen van Zitmaxx Wonen in Ter Aar viel ten prooi aan de vlammen tijdens de grote brand die vrijdagavond op het bedrijventerrein uitbrak. beeld Zitmaxx

Brandweerauto’s waren er volop aanwezig, maar het vuur werd aanvankelijk niet bestreden, zag Vos. „Ik ben naar de brandweer toegestapt en heb gezegd: Waarom blussen jullie niet? Ze legden uit dat veiligheid de eerste prioriteit heeft: ze wachtten op een seintje dat er geen mensen meer in de gebouwen aanwezig waren. Als het blussen al aan de gang is, is de overlevingkans van mensen die nog binnen zijn, 50 procent minder.”

Er vielen geen slachtoffers en niemand raakte gewond. Meer dan twintig bedrijven zijn uitgebrand of beschadigd door de grote brand in het Zuid-Hollandse dorp. Hoe lastig de verwoesting van het magazijn ook is, Vos is vooral blij dat de winkel gespaard bleef. „Collega-ondernemers zijn hun hele bedrijf kwijt; ook het kantoor.”

19399205.JPG
Een van de magazijnen van Zitmaxx Wonen in Ter Aar viel ten prooi aan de vlammen tijdens de grote brand die vrijdagavond op het bedrijventerrein uitbrak. beeld Zitmaxx

Zitmaxx heeft de meubels die verloren zijn gegaan, diezelfde nacht opnieuw besteld. „Gelukkig willen de producenten ons helpen de spullen zo snel mogelijk te leveren. Voor de klanten ontstaat er wel wat vertraging. De meesten reageren respectvol: het is zoals het is.”

Om de brand te bestrijden, werd een crashtender gebruikt: een blusvoertuig dat doorgaans op luchthavens wordt ingezet. Vanwege de rook ging een NL-Alert uit en kregen omwonenden het advies ramen en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie uit te zetten. De explosies die te horen waren, waren volgens Veiligheidsregio Hollands Midden afkomstig van gasflessen. Tot in Rijnsburg en op het strand van Katwijk toe werden stukken as gevonden. In de omgeving daalden ook scherpe glassplinters neer, die afkomstig zijn van zonnepanelen die op de daken lagen van de bedrijfspanden.

Hinder

De mobiele eenheid werd ingezet om de toeschouwers, die de brandbestrijding hinderden, op veilige afstand te houden. Toen een aantal mensen opdringerig werd, moest de politie ingrijpen. Burgemeester Van Duijn van de gemeente Nieuwkoop noemde het ongelooflijk en triest dat een wapenstok nodig was om mensen weg te krijgen. De brandweer was zaterdag nog druk met nablussen.

Vos is vol lof over de gemeente Nieuwkoop. „Vervangende ruimte, vergunningen, ze helpen waar ze maar kunnen. En de burgemeester komt steeds binnenlopen om mee te leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer