Synode OGGiN: Verenigen kerken geen mensenwerk, maar verootmoediging nodig
De weg naar kerkelijke eenheid is geen mensenwerk. Die eenheid kan „alleen door de Heere Zelf in een weg van beleefde nood, oprechte schuldeigening en ware verootmoediging” worden gebaand.
Dat sprak de synode van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) woensdag in Barneveld uit, aldus het verslag dat de OGGiN woensdagmiddag publiceerden.
De deputaten artikel 49 DKO noemden de gedachtewisseling met deputaten Kerkelijke Eenheid van de Gereformeerde Gemeenten rond de publicatie van ds. G. Hoogerland ”Om vriend en broed’ren spreek ik nu”. „De slotsom was dat allen wel gevoelden dat er schuld ligt van kerkelijke verdeeldheid, maar dat de weg naar eenheid geen mensenwerk is.”.
De commissie van Onderzoek noemde het woensdag „een aangrijpend en schrijnend gegeven dat de laatste jaren niemand kon worden toegelaten” tot de opleiding tot predikant. „Temeer gezien de leeftijd van de huidige leraars, met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar. De Heere mocht de nood daadwerkelijk opbinden”.
Pogingen om in Ederveen kerkdiensten te beleggen waren tevergeefs. De synode hoopt dat de diensten „ooit weer hervat zullen worden”.
Het abonneebestand van het Kerkblad van de OGGiN is stabiel gebleven. Om meer abonnees te werven wordt een meditatiebundel samengesteld. De redactie heeft scribenten gevraagd „zeker bij het spreken over gevoelige onderwerpen dicht bij de Schrift te blijven en een Bijbels taalgebruik te hanteren”.
De deputaten voor correspondentie met de Hoge Overheid meldden woensdag dat zij zelf of in samenwerking met andere kerken binnen het Breed Beraad voor protestantse kerken brieven heeft gestuurd over onder meer het toenemend (crisis)overleg van het kabinet op zondag, de transgenderwet, en de levensbeëindiging bij kinderen.
De deputaten zien veel zorgelijke ontwikkelingen in Nederland, maar wezen ook op „het voorrecht van de vele vrijheden die we in vergelijking met andere landen nu nog mogen hebben”. Zij riepen op tot gebed voor de overheid, aldus het verslag van de synodevergadering.
Banken
In de relatie tussen kerkenraden en banken zien de OGGiN in toenemende mate problemen. Steeds minder banken bieden de mogelijkheid om geld te storten. Banken zijn soms ook streng bij controles die uitgevoerd moeten worden om het witwassen van geld tegen te gaan. „Een bank riep op om als kerk niet meer te collecteren, maar het inzamelen van gelden zoveel mogelijk digitaal te doen plaatsvinden. In een andere situatie werden kritische vragen gesteld bij de bestemming van de gelden.”
Dit onderwerp is besproken met de kerkelijk bureaus van andere kerkverbanden en ook is er contact geweest met de Tweede Kamerfractie van de SGP.