Kerk & religie

OGGiN nemen niet deel aan GBS-project Statenvertaling

De Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) nemen niet deel aan het project van de Gereformeerde Bijbelstichting waarbij in onbruik geraakte woorden in de Statenvertaling vervangen worden door beter begrijpelijke woorden.

Redactie kerk
7 June 2023 17:32Gewijzigd op 8 June 2023 09:33
Het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Kinderdijk. beeld Sjaak Verboom
Het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Kinderdijk. beeld Sjaak Verboom

Dat meldden de OGGiN woensdagmiddag in een verslag van de synodevergadering. De synode van het kerkgenootschap kwam woensdag in Barneveld bijeen.

De OGGiN stellen geen revisoren beschikbaar voor het GBS-project ”Statenvertaling bewaren”. De synode stelde zich „achter het besluit van de deputaten artikel 49 DKO”, die aangaven „dat het gevoelen overheerste om zich uit innerlijke bezwaardheid afzijdig te houden”.

Verschillende afgevaardigden spraken hun bezorgdheid uit over het project, aldus het verslag. Zij vrezen „voor een hellend vlak, waar op de ene stap de andere ongetwijfeld zal volgen.” Alleen Gods Geest kan „in alle waarheid leiden tot verstaan van de Schrift”.

In ieder geval de synodes van de Gereformeerde Gemeenten en Gereformeerde Gemeenten in Nederland steunen het GBS-project wel, onder andere door het beschikbaar stellen van mensen, revisoren. De GBS inventariseert woorden, zinnen en uitdrukkingen uit de Statenvertaling „die ten gevolge van taalkundige veranderingen misverstand kunnen oproepen”, aldus de GBS. Vijf medewerkers van de GBS werken hieraan. Zij leggen hun bevindingen voor aan een groep van revisoren. Deze revisoren worden voorgedragen door de kerkverbanden die vertegenwoordigd zijn in het GBS-bestuur. Na de beoordeling door de revisoren zal het bestuur een besluit nemen over eventuele aanpassingen.

De synode van de OGGiN benadrukte het belang van huisgodsdienst. De afgevaardigden wekken kinderen en jongeren op „om de Schrift in biddend opzien niet te lezen, maar te onderzoeken, zoals Gods Woord leert.” De synode onderkende „dat dit inspanning vraagt”.

De tweejaarlijkse synode van de OGGiN stond onder voorzitterschap van ds. A. Kort (Krimpen aan den IJssel). Ds. P. van Veen (Benthuizen) werd tot scriba gekozen. Ds. H.H. Romkes (Rouveen) opende de synode. „Wat een verantwoordelijkheid hebben we als we het Evangelie verwerpen en de liefde van Christus verachten. We zijn Godverlaters, Christusversmaders, en staan Gods Geest tegen. Het is een wonder van Gods genade dat Christus Zich gegeven heeft tot een rantsoen voor velen.” Ds. Kort sloot de vergadering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer