Buitenland
Landen leggen in Bonn basis voor klimaattop eind dit jaar

Landen bereiden de aankomende twee weken in Bonn de klimaattop COP28 voor. In Duitsland wordt daarmee de basis gelegd voor wederom een belangrijke klimaatconferentie, die eind dit jaar plaatsvindt in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

Tijdens de gesprekken worden geen doorbraken verwacht. Op de klimaattop moeten alle landen het uiteindelijk eens worden over afspraken om de opwarming van de aarde te beperken en alle lidstaten te beschermen tegen klimaatrampen.

Op de klimaattop in Parijs in 2015 spraken wereldleiders met elkaar af dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad. De gemiddelde temperatuur is inmiddels al ongeveer 1 graad warmer dan voor de industrialisatie. Toch is al een aantal jaar duidelijk dat landen wereldwijd onvoldoende ingrijpen om te voorkomen dat uiteindelijk de grens van 1,5 graad overschreden wordt.

In Bonn gaat het onder meer over afspraken om klimaatverandering verder tegen te gaan. Ook is het klimaatschadefonds voor kwetsbare landen een belangrijk onderwerp. Het was een grote beslissing op de laatste klimaattop in Sharm-el-Sheikh, maar wat voor vorm het fonds krijgt en hoeveel geld landen moeten bijdragen is nog onduidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer