Op de donderdag in Moldavië gehouden top van de Europese Politieke Gemeenschap hebben meer dan veertig leiders zich als een man achter Oekraïne geschaard. Ook spraken ze steun uit voor de Europagezinde regering in Chisinau.
Oekraïne moet winnen en Europa moet er alles aan doen om dat mogelijk te maken, zei de Nederlandse premier Mark Rutte in zijn speech tijdens de opening van de tweede top van de Europese Politieke Gemeenschap. Leiders uit ruim veertig Europese landen kwamen bijeen in het Mimi-kasteel in het Moldavische Bulboaca, nabij de pro-Russische provincie Transnistrië. Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky was erbij. Zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan liet verstek gaan. Een opmerkelijk signaal, gezien de dubieuze houding van de leider ten opzichte van Rusland.
Signaal
De top was met opzet belegd in het straatarme buurland van Oekraïne. „Dat spreekt boekdelen. Hier heerst de Russische dreiging zichtbaar”, betoogde Rutte. Hij sprak steun uit aan Moldavië, dat net als Oekraïne na de Russische invasie vorig jaar in sneltreinvaart het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie kreeg.
De baas van de Russische inlichtingendienst FSB, Alexander Bortnikov, waarschuwde echter dat het Westen met haar steun aan Moldavië het land een oorlog induwt. Hij stoort zich aan het feit dat Moldavië gastland is van de top.
NAVO
Donderdag was er ook een NAVO-top in Oslo. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg pleitte daarbij voor extra veiligheidsgaranties voor Oekraïne zodra de oorlog voorbij is. „We moeten voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt”, aldus Stoltenberg.
Hij stelt een fonds voor van 500 miljoen euro per jaar beschikbaar waarmee Oekraïne de strijdkrachten kan moderniseren, zodat die voldoen aan de standaard van NAVO-landen. Kyiv hoopt lid te kunnen worden van het bondgenootschap zodra de oorlog voorbij is. Een land kan namelijk niet tot de NAVO toetreden zolang het in oorlog verkeert. Zelensky vraagt om een „duidelijke boodschap” tijdens een NAVO-top in juli over de toetreding van Oekraïne.
De NAVO-landen willen niet alleen zorgen dat Oekraïne de oorlog met Rusland wint, maar ook te voorkomen dat de Russen hun buurland nog eens binnenvallen, zei Stoltenberg na afloop van het overleg. Besluiten over de manier waarop zijn volgens hem niet genomen. Die komen aan bod bij de top in de Litouwse hoofdstad Vilnius, in juli.