Kerk & religie

NGK willen goed omgaan met verscheidenheid

Kunnen de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) wel omgaan met verscheidenheid? „Jazeker”, zegt ds. Gerry Bos (ngk in Nijmegen), „bevraag elkaar steeds op je standpunten, ook over kinderen aan het avondmaal.”

13 May 2023 08:26
Viering nieuwe NGK, beeld Ruben Schipper
Viering nieuwe NGK, beeld Ruben Schipper

Ds. Bos gaf haar visie vrijdagmiddag op een inspiratiebijeenkomst in de Utrechtse Singelkerk, georganiseerd ter gelegenheid van de eenwording van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken vorige week maandag. De predikant zei zelf veranderd te zijn in haar visie op kinderen aan het avondmaal. „Ik keek daar eerst vreemd tegenaan. Nu zeg ik: het is een verbondsmaaltijd, daar neem je ook je kinderen mee naartoe.”

Als dit vraagstuk in een gemeente speelt, moet je er wel voorzichtig mee omgaan, vindt ds. Bos. „Trek voor het gesprek in de gemeente één of twee jaar uit. Bepaal niet vooraf wat eruit moeten komen. Leg het neer in de Bijbelkringen. En vergader ook eens apart met mensen die er veel bezwaren tegen hebben. Erkenning doet veel met mensen.”

Een kerklid uit Zwolle kon zo’n aanpak billijken, bleek vrijdag in Utrecht. „Maar ik word er wel verdrietig van als zoiets nu weer tien jaar gaat duren. Vooral ook omdat dit toch geen hoofdzaak in ons geloof betreft.”

Eerder die middag had Cors Visser, directeur van de NGK-toerustingsorganisatie Kerkpunt, de bijeenkomst –die bijgewoond werd door zo’n tweehonderd mensen– geopend door de verwachting uit te spreken dat het nieuwe kerkverband „meer en nieuw elan zal brengen, wat meer hoop en liefde, ook voor de samenleving”. Hij gebruikte het beeld van twee rivieren die in één stroom bij elkaar komen. „Dat leidt tot meer breedte, meer diepgang. Ik zie iets voor me dat spettert en bruist.”

Heel divers

Visser las de eerste drie verzen van Handelingen 13, die beschrijven hoe Paulus en Barnabas worden uitgezonden tot het zendingswerk. „Uit een gezelschap van vijf mensen, heel divers van achtergrond. Van hen werd dus 40 procent uitgezonden. Ik gooi dit maar even in de groep; ter inspiratie”, aldus Visser.

In de Singelkerk werden vrijdag ook twee boeken gepresenteerd. Het eerste was het eerste gezamenlijke Jaarboek van de NGK, dat het vroegere Handboek van de GKV en het Informatieboekje van de voormalige NGK vervangt. Zo’n Jaarboek heeft ook in het digitale tijdperk nog altijd een functie, zei Guido Sneep van uitgeverij Buijten & Schipperheijn. „Het is een adressengids, een kroniek en een thermometer.”

Ad de Boer, een van de architecten van de nieuwe NGK, nam het Jaarboek in ontvangst. Hij toonde een oude adressenlijsten van de NGK, uit 1968. Met een glimlach en refererend aan de kerkelijk onrust van die tijd: „Die adressenlijst had een losbladig systeem. Je kon er als gemeente of predikant moeiteloos in of uit. Het kon nog alle kanten op.”

Het tweede boek, getiteld ”Niet zonder elkaar”, werd aangeboden aan twee predikanten die veel voor de hereniging van de GKV en de NGK hebben gedaan: ds. Melle Oosterhuis en ds. Willem Smouter. De laatste gaf een anekdote door van wat zijn zoon, de journalist Karel Smouter, ooit als kind meemaakte. „Hij liep met zijn oma naar de kerk. Plotseling hield ze in en zei tegen hem: „Zul je er alles aan doen om nooit in een kerkstrijd te belanden? Want dat is verschrikkelijk.”” Ds. Smouter: „Oma’s hebben altijd gelijk. Ook als ze dat gelijk pas na 55 jaar echt krijgen.”

”Niet zonder elkaar”, ook uitgegeven door Buijten & Schipperheijn, bevat een verzameling opstellen en beschouwingen over het verleden, het heden en de toekomst van de NGK.

Over die toekomst deed het Nederlands Dagblad (ND) deze week een klein onderzoek. Uit een steekproef door deze krant, waaraan ongeveer een derde van de gemeentepredikanten deelnam, bleek dat verreweg de meeste predikanten in de net gevormde NGK de komende jaren veel liever inzetten op kerkelijke samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) dan met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Negen op de tien NGK-predikanten voelen voor nauwe samenwerking met de PKN, terwijl slechts een derde vindt dat nu volop moet worden ingezet op samengaan met de christelijk gereformeerden. Zes op de tien willen zelfs dat de herenigde kerk al op termijn samengaat met de PKN, blijkt uit het ND-onderzoek.

Aan vijftig jongeren en jongvolwassenen, „de VIP’s van deze dag”, werd aan het eind van de vrijdagmiddag gevraagd wat zij van de nieuwe kerk verwachten. ’s Avonds werd, in de Utrechtse Jacobikerk, de eenwording van de vroegere GKV en NGK uitvoeriger gevierd. Voor een publiek van zo’n vijfhonderd mensen hield prof. dr. Arnold Huijgen, hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, als ”critical friend” een zogeheten TED-talk, verzorgde de band Sela een optreden, was er een ”Spoken word” door dichteres Chanty Louis en trad dancecompany AVIV, „een uniek dansplatform (…) dat getalenteerde dansers en choreografen een plek biedt om zich te ontwikkelen”, voor de aanwezigen op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer