Binnenland

Majoor Mark Brouwer spreekt zeventig woorden tijdens nationale herdenking

Tijdens de nationale dodenherdenking deze avond spreekt majoor Mark Brouwer in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Een halve minuut. „Toch een hele eer.”

4 May 2023 15:45Gewijzigd op 4 May 2023 15:59
beeld RD
beeld RD

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en vele honderden hoogwaardigheidsbekleders komen elk jaar in de Nieuwe Kerk bijeen voor de nationale herdenking. Vier mensen, onder wie een militair, vertellen wat herdenken voor hen betekent.

Majoor Mark Brouwer (41) uit Lunteren staat dit jaar paraat. Tot eind mei is hij adviseur van Rob Bauer, de hoogste militair bij de NAVO. Brouwer krijgt volgende maand het commando over een gevechtseenheid van het Korps Mariniers in Doorn. „Weer met de voeten in de klei.”

De marinier vertegenwoordigt tijdens de nationale herdenking 40.000 militairen voor het oog van honderden genodigden in de kerk en miljoenen tv-kijkers thuis. „Ik deins daar niet voor terug. Het voelt voor mij als een hele eer. Absoluut.”

Mini-toespraak

Na de plechtigheid in Amsterdam vindt een ontmoeting plaats met de koning en de koningin, de minister-president, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en leden van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De mini-toespraak van Brouwer –„amper 70 woorden”– bestaat uit twee elementen. „De impact van de oorlog in Oekraïne is groter dan we denken. Onze identiteit, waarden en vrijheden staan op het spel.”

De oorlog leert volgens hem vele lessen. „Vrijheid en vrede zijn geen garanties. We moeten ons voorbereiden om ons te verdedigen.” De oorlog vergt ook offers in Nederland. „De kosten zullen echter vele malen hoger uitvallen als Rusland de kans krijgt om heel Oekraïne te veroveren”, zegt de majoor, terwijl president Volodimir Zelenski juist een bezoek aan Nederland brengt.

Brouwer heeft vanuit het NAVO-hoofdkwartier in Brussel de Russische inval in Oekraïne op de voet gevolgd. „Soms geloof je niet wat je ziet, maar het vindt wel plaats.” De NAVO –3 miljoen militairen in 31 lidstaten– is „sterker en relevanter” dan decennia geleden. „Iets wat Poetin juist niet wilde.”

Waardevol

Herdenken is een waardevolle traditie, benadrukt Brouwer. „Elk jaar raken de twee minuten stilte mij tijdens onze nationale herdenking. Of het nu is op de Grebbeberg, in Lunteren of op de Dam.”

Daarbij moeten we volgens de militair sámen blijven herdenken. „Zoals militairen schouder aan schouder staan, voor onze vrede en vrijheid. Naast elkaar, niet tegenover elkaar”, stelt Brouwer, die daarmee „een knipoog” maakt richting de polarisatie in de samenleving. „Vrijheid deel je met elkaar, vrijheid bescherm je met elkaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer