Kerk & religie
Ds. S. Khumalo (Mbuma): Onkunde vormt groot gevaar voor kerk Zimbabwe

Onkunde is een groot gevaar voor christenen in Zimbabwe, stelt ds. S. Khumalo. „Velen weten erg weinig van de Bijbel en zijn vatbaar voor allerlei invloeden. Daarom leggen we de nadruk op kennis en delen we Bijbels uit.”

Jan van Reenen
26 April 2023 21:39Gewijzigd op 28 April 2023 20:59
Ds. S. Khumalo en zijn vrouw wonen donderdag de Mbuma-zendingsdag in Gorinchem bij. De predikant dient gemeenten in het Afrikaanse Zimbabwe. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. S. Khumalo en zijn vrouw wonen donderdag de Mbuma-zendingsdag in Gorinchem bij. De predikant dient gemeenten in het Afrikaanse Zimbabwe. beeld RD, Anton Dommerholt

De predikant van de Free Presbyterian Church of Scotland, classis Zimbabwe, spreekt donderdag, Koningsdag, op de 58e Mbuma Zendingsdag. Deze wordt gehouden in de Evenementenhal te Gorinchem.

De Mbuma-zending gaat uit van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk en ondersteunt de zending van de Free Presbyterian Church of Scotland in Zimbabwe. Die steun betreft onder meer de John Tallach High School, het Mbuma Zendingsziekenhuis en de bijbehorende klinieken, het weeshuis Thembiso, maar ook leerkrachten en zendingswerkers.

Ruim een eeuw geleden begon de Zuid-Afrikaan John Radasi met zendingswerk in het toenmalige Rhodesië. De eerste zendingspost werd in 1905 geopend. Nu zijn er zes gemeenten, met daarbij in totaal een veertigtal preekplaatsen.

Aan de kerkgemeenschap in Zimbabwe zijn twee predikanten verbonden: ds. S. Khumalo, die dit jaar twintig jaar predikant is, en ds. T. Mwedzi, die vorig jaar bevestigd is. Er zijn drie studenten: Keith Mpata, Velani Moyo en Khulekani Dube.

Getrouwd

Mpata is vorig jaar getrouwd met de Nederlandse Nienke Hak. In Zimbabwe heeft hij online een vooropleiding Hebreeuws en Grieks gevolgd. Dit najaar gaat hij naar Glasgow in Schotland voor de predikantsopleiding van drie jaar, om daarna terug te keren naar zijn geboorteland.

Het paar verwacht binnenkort een baby en verblijft nu enige tijd in Leerdam. Daar is ook ds. Khumalo aangekomen. De vliegreis verliep niet zonder hindernissen. Het grootste gedeelte van zijn bagage was achtergebleven in het Duitse Frankfurt, maar de predikant houdt blij zijn Bijbel omhoog. Die zat bij de handbagage.

Ds. Khumalo is predikant van de gemeente Bulawayo, die zes preekplaatsen heeft. Daarnaast is hij consulent van gemeenten in Mbuma, Zenka, Nkayi en Ingwenya die hij met enige regelmaat bezoekt. Ds. Mwedzi is verbonden aan de gemeente New Canaan.

De kerk in Bulawayo telt ’s zondags ongeveer vijftig kerkgangers. Naar de preekplaatsen komen twintig à dertig mensen. Als ds. Khumalo daar niet voorgaat, spreken de ouderlingen er een stichtelijk woord. De diensten zijn ’s morgens en ’s middags. „Het is in het donker niet veilig om over straat te gaan”, licht de predikant toe.

Zalig

Afgelopen zondag ging ds. Khumalo drie keer in Bulawayo voor, de eerste keer in een preekplaats, de tweede keer in Lobengula en de derde keer weer in een preekplaats. Een van de preken ging over Romeinen 10: 1-3. „Paulus wees de lezers van zijn brief erop dat ze wel een ijver voor God hadden, maar niet met verstand. Ze wilden hun eigen gerechtigheid oprichten. We moeten de gerechtigheid van Christus zoeken. Hij is het einde van de wet. Wie in Hem gelooft, is zalig.”

De predikant weet nog goed hoe het Woord van God bij hem de eerste keer echt binnenkwam. „Dat gebeurde toen ik jong was, in 1969, tijdens een preek van A.B. Ndebele over Filippenzen 2:6-11. Ik leerde toen dat ik een zondaar was en ik hoorde met mijn hart over Christus dat Hij gestorven en opgestaan was. Later begreep ik dat vlees en bloed mij dat niet hebben geopenbaard, maar dat het was gewerkt door de Heilige Geest. Toen besefte ik dat God in mij werkte.”

Gevraagd naar zijn predikantschap zegt ds. Khumalo: „Het is een druk bestaan, maar ik doe het werk met veel vreugde. Ik heb geen verlangen om ander werk te doen dan zondaren tot Christus te brengen.”

Wegtrekkende jeugd

Een van de problemen in Zimbabwe is dat veel jongeren vanwege de economische malaise uit het land wegtrekken, naar Zuid-Afrika, Canada of het Verenigd Koninkrijk, zegt de predikant. „Daardoor wordt de gemeente kleiner. We proberen de mensen om ons heen te bereiken met het Evangelie.”

Ds. Khumalo vindt onwetendheid een groot gevaar voor zijn volk. „Honderd jaar geleden heerste het ongeloof. Nu zijn de meeste Zimbabwanen in naam christen, maar er is veel bijgeloof en mensen worden gemakkelijk meegevoerd door een valse leer. Daarom is het zo belangrijk dat ze meer kennis krijgen. Met hulp uit Nederland is de Bijbel in het Ndebele en het Shona vertaald. Wij vragen de mensen om Gods Woord te lezen zodat ze kunnen controleren wat er gezegd wordt en we delen ook actief Bijbels uit.”

De predikant licht een tipje van de sluier op over zijn toespraak op de zendingsdag. „Ik wil het hebben over Handelingen 1:8. Het Evangelie van Christus begon zijn loop in Jeruzalem. Dat Evangelie was en is de boodschap van bekering en vergeving van zonden. Daarna ging het naar Judea en Samaria en later naar de einden van de aarde. Zo is het ook in Zimbabwe gekomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer