Buitenlandabortus
Hooggerechtshof VS blokkeert verbod op abortuspil

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een verbod op een veelgebruikte abortuspil geblokkeerd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie was naar het Hof gestapt na een uitspraak van een rechter in Texas, die strengere regels voor het gebruik van de pil wilde.

Webredactie
Prolife demonstranten voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington. beeld EPA, JIM LO SCALZO
Prolife demonstranten voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington. beeld EPA, JIM LO SCALZO

Justitie en de fabrikant van het middel mifepriston hadden een noodverzoek ingediend om in te grijpen na de uitspraak in Texas, die had betekend dat de distributie van de abortuspil op korte termijn zou zijn opgeschort. Mifepriston wordt in combinatie met misoprostol gebruikt om een zwangerschap te beëindigen. Het middel wordt bij ruim de helft van alle abortussen in de Verenigde Staten gebruikt.

De door prolifegroepen aangespannen zaak is nu weer doorverwezen naar een lagere federale rechtbank in New Orleans, die zich vanaf 17 mei buigt over de kwestie. De groepen stellen dat medicijntoezichthouder FDA het middel mifepriston in 2000 illegaal heeft goedgekeurd. Als één van de partijen zich niet bij een volgende uitspraak neerlegt, kan de zaak weer bij het Hooggerechtshof belanden.

De Amerikaanse president Joe Biden prees de uitspraak van het Hooggerechtshof vrijdag. Hij zei daarbij: „Er zou niet meer op het spel kunnen staan voor vrouwen door het hele land. Ik blijf vechten tegen politiek gedreven aanvallen op de gezondheidszorg voor vrouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer