Buitenland
Versoepeling abortuswet België weer op tafel

In België is de discussie over de abortuswetgeving weer geopend. De christendemocraten gaven deze week aan ruimte te zien voor oprekking van de maximale termijn van twaalf naar veertien weken. Dat gaat andere partijen echter lang niet ver genoeg.

Mark Wallet
21 April 2023 17:45
De Belgische premier Alexander De Croo, dinsdag in het federale Belgische parlement in Brussel. beeld AFP, Nicolas Maeterlinck
De Belgische premier Alexander De Croo, dinsdag in het federale Belgische parlement in Brussel. beeld AFP, Nicolas Maeterlinck

Tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe regering in 2020 trokken de Vlaamse christendemocraten van cd&v een duidelijke streep. „Als anderen vinden dat de abortuswet versoepeld moet worden, vorm dan een regering zonder ons”, zei de latere partijvoorzitter Sammy Mahdi. Hij volgde daarmee een lijn die de partij jarenlang volgde: over ethische kwesties is geen discussie mogelijk.

Cd&v kwam in 2020 toch in de regering, met de afspraak dat de coalitiepartners voorstellen om de abortuspraktijk te versoepelen voorlopig zouden inslikken. Op verzoek van cd&v vroeg de regering wel aan een groep experts om zich te buigen over de voor- en nadelen van een mogelijke versoepeling van de abortuswet. Op basis van de resultaten zouden de regeringpartijen vervolgens kunnen zoeken naar consensus.

Vlak voor de presentatie van dat rapport, dinsdag in het Belgische parlement, koos cd&v ervoor een sprong vooruit te doen. De partij maakte kenbaar dat oprekking van de maximale termijn naar veertien weken bespreekbaar is en dat de bedenktijd ingekort zou mogen van zes dagen naar achtenveertig uur.

Dat is nog altijd een stuk terughoudender dan de experts in hun rapport aanbevelen. Zij zien ruimte voor oprekking van de maximale termijn naar achttien of twintig weken en algehele afschaffing van de bedenktijd.

Al snel maakten de coalitiepartners duidelijk geen genoegen te nemen met het christendemocratische compromisvoorstel. Zij willen dat de lijn van het rapport zonder mitsen en maren worden gevolgd. „Als de wetenschap zo duidelijk is, zie ik niet waarom we dat niet zo zouden doen”, zei de socialistische fractievoorzitter Melissa Depraetere in televisieprogramma Terzake.

Cd&v-parlementslid Els Van Hoof wierp daarop tegen dat haar partij met „een eigen ethisch kompas” naar het rapport kijkt en dat dus niet zonder meer volgt. Een belangrijke overweging voor de christendemocraten om te opteren voor veertien weken is dat nadien „gynaecologisch geweld” nodig zou zijn om een foetus te verwijderen.

Wat cd&v betreft is dit het finale bod. De Belgische premier Alexander De Croo gaf dinsdag aan dat het woord nu aan het parlement is en dat de regering dus niet met een voorstel zal komen. De Belgische politicoloog Dave Sinardet sprak in Nieuwsblad vast de verwachting uit dat het vinden van een consensus nog niet zo gemakkelijk zal zijn. Hij sloot niet uit dat daadwerkelijke verruiming van de praktijk nog op zich zal laten wachten tot een volgende regeringsperiode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer