Hoe koning Charles omstreden prins Andrew verder op afstand zet
De Britse prins Andrew (63) verloor zijn titels en taken nog toen zijn moeder koningin was. Zijn broer Charles zet hem op nog grotere afstand in de hoop de schade voor de monarchie zo beperkt mogelijk te houden.
De beide nummers twee van de Britse koninklijke familie brachten de afgelopen jaren flink wat beroering teweeg. Natuurlijk prins Harry met zijn besluit het koningshuis te verlaten en vervolgens de vuile was buiten te hangen over zijn ervaringen achter de paleismuren. Zijn oom, prins Andrew, maakte het koningin Elizabeth in haar laatste levensjaren evenmin makkelijk.
Begin 2015 begon het te rommelen. Een Amerikaanse vrouw verklaarde dat ze als minderjarig meisje seks had gehad met de prins. Andrew zou haar meermalen hebben misbruikt. De zaak kwam aan het rollen door een juridisch proces tegen de miljardair en veroordeelde zedendelinquent Jerrey Epstein, met wie Andrew bevriend was. Buckingham Palace ontkende alle aantijgingen.
In 2019 gaf Andrew een dramatisch televisie-interview dat hem de das omdeed, hoewel hij had gehoopt op deze manier zijn naam te zuiveren. Met zijn bizarre verweer, bijvoorbeeld dat hij niet kon zweten, gooide hij zijn geloofwaardigheid te grabbel. Kort na het vraaggesprek legde de hertog van York al zijn openbare functies neer, waaronder 65 beschermheerschappen en 14 militaire functies. Zijn aanspreektitel Koninklijk Hoogheid moest hij opgeven en zijn militaire titels en andere eretitels inleveren. Niet lang daarna ontnam de stad York hem het ereburgerschap. Andrew verdween uit de openbaarheid.
Dankzij een schikking wist hij vorig jaar te voorkomen dat hij zich voor de rechter moest verantwoorden. Hoewel een rechtszaak dus van de baan is, lijkt zijn geschonden reputatie onherstelbaar.
Invaller
Waar koningin Elizabeth soms werd verweten dat ze haar zoon te veel de hand boven het hoofd hield, deinst haar opvolger Charles er niet voor terug om Andrews positie verder in te dammen. Zo besloot hij dat zijn jongere broer wel kon gaan wonen in Frogmore Cottage, de oorspronkelijke woning van Harry en Meghan. Daarmee moest Andrew zijn huidige woning, de luxueuze Royal Lodge, verlaten.
Ook stelde Charles zijn zus Anne en jongste broer Edward aan als Counsellors of State. Deze invallers zijn bij wet bevoegd om officiële taken uit te voeren namens de koning, bijvoorbeeld als hij ziek is of op reis in het buitenland. Doorgaans vervullen de echtgenoot van de zittende vorst en de volgende vier volwassenen in de lijn van troonsopvolging die rol. Maar Charles passeerde Andrew dus.
Verder regelde hij dat de omstreden prins niet zal meelopen in een processie na zijn kroning. Charles beperkte dat gezelschap tot werkende leden van de koninklijke familie, waarmee Andrew en Harry buiten de boot vallen.
Elizabeth deed al iets soortgelijks bij haar 70-jarig regeringsjubileum. Toen zwaaiden bij de balkonscène alleen de actieve royals naar het publiek. Omdat Andrew positief testte op corona, was hij uiteindelijk ook afwezig bij de dankdienst – het enige onderdeel van de jubileumfestiviteiten waar hij destijds welkom was.
Zijlijn
Hoewel Andrew het derde kind is in het gezin van Elizabeth en Philip, werd hij de nummer twee omdat zonen toen nog voorrang hadden bij troonsopvolging op dochters. Omdat de wetswijziging in 2013 niet met terugwerkende kracht gold, staat Andrew in die lijn nog altijd boven zijn zus Anne.
Op papier dan, want in de praktijk staat de nummer twee aan de zijlijn. Een comeback lijkt uitgesloten.
Serie Nummer twee
Serie over prinsen en prinsessen die op de reservebank zitten. Hoe vinden zij een weg tussen vrijheid en verplichtingen? Deel 7: prins Andrew van Groot-Brittannië.