Onderwijs & opvoedingweek van het gezin

Gezinsplatform: Stabiliteit thuis kan veel problemen voorkomen

Een minister van Gezinszaken, gratis opvoedingsondersteuning en meer aandacht voor stabiliteit in huis. Daarvoor pleit GezinsPlatform.NL, organisator van de eerste Week van het Gezin.

8 April 2023 08:50Gewijzigd op 16 November 2023 15:32
GezinsPlatform.NL organiseert voor het eerst een landelijke Week van het Gezin. Gerdien Lassche: „Een stabiel gezin is essentieel voor de samenleving.” beeld Sjaak Verboom
GezinsPlatform.NL organiseert voor het eerst een landelijke Week van het Gezin. Gerdien Lassche: „Een stabiel gezin is essentieel voor de samenleving.” beeld Sjaak Verboom

Een stabiel gezin is essentieel voor de samenleving. Daarom moet de landelijke politiek de maatschappelijke druk op gezinnen verlichten, zegt Gerdien Lassche, woordvoerder van GezinsPlatform.NL. Om dat te benadrukken organiseert de stichting die opkomt voor het gezin een actieweek van 8 tot 15 mei. Daarin overhandigt het platform onder meer een petitie aan de Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook staat er een gezinsdag in Madurodam op de planning. Lassche: „Met deze week willen we het belang van het gezin weer op de kaart zetten.”

Dat staat het nu niet?

„In ieder geval onvoldoende. Er is mijns inziens politiek gezien te weinig oog voor het gezin. Recent startte de overheid bijvoorbeeld een campagne waarin de minister van Sociale Zaken aandringt op een hogere arbeidsdeelname van vrouwen. Daar gaat een kwalijk signaal van uit. Het is belangrijk dat vrouwen alle ruimte krijgen en houden om te kiezen voor mantelzorg of de zorg voor het gezin. Kinderen en jongeren hebben rust en aandacht thuis namelijk juist hard nodig.”

Waarom zijn stabiele gezinnen zo belangrijk voor de samenleving?

„Omdat het gezin de plek is waar kinderen de basis voor het leven meekrijgen. Ze leren thuis bijvoorbeeld spelen, delen, vergeven, huilen, omgaan met teleurstelling, geduld uitoefenen, feedback geven en nog zoveel dingen meer. Dat zijn ervaringen en vaardigheden die essentieel zijn om later op een goede, evenwichtige manier een plek te kunnen innemen in de maatschappij. In christelijke gezinnen neemt vooral ook Bijbelse vorming en geloofsopvoeding een centrale plaats in.”

Op welke manier zouden gezinnen meer gesteund moeten worden?

„Allereerst in financieel opzicht. Het is kwalijk dat de kloof tussen een- en tweeverdieners nog steeds groot is. Ouders worden daardoor haast gedwongen om allebei te werken, terwijl dat een vrije keuze zou moeten zijn.

Daarnaast zou het goed zijn als de overheid jonge gezinnen helpt bij het vinden van een huis. De woningmarkt staat op scherp en het is voor stellen vaak lastig om een betaalbare woning te vinden. Ik zie daardoor gebeuren dat jonge echtparen het krijgen van kinderen uitstellen, omdat ze financieel gezien geen ruimte zien voor een baby – terwijl ze onder andere omstandigheden wel graag ouders zouden worden. Gevolg daarvan is dat vrouwen soms op wat latere leeftijd kinderen krijgen. Deze ouders moeten soms ook mantelzorg gaan verlenen aan hun eigen vader of moeder. Alles bij elkaar kan daardoor de druk op deze echtparen behoorlijk oplopen.

De gemeente Amsterdam geeft jonge gezinnen momenteel voorrang bij het toewijzen van een sociale huurwoning. Dat ontlast jonge stellen en is een goed voorbeeld van hoe de lokale overheid deze doelgroep heel praktisch tegemoet kan komen.”

GezinsPlatform.NL pleit voor meer opvoedingsondersteuning voor ouders rondom de geboorte van hun eerste kind. Waarom is dat juist dan belangrijk?

„Als ouders voor het eerst een kindje krijgen, verandert er veel in de dynamiek in huis. Jonge echtparen vinden het vaak best lastig om goed voor hun gezin te zorgen. Welke regels stel je? Hoe ga je om met je geld? Hoe zorg je dat je relatie niet gaat lijden onder de moeheid en stress die het krijgen van een baby vaak ook tot gevolg heeft?

Er is op het gebied van opvoedondersteuning al veel mogelijk, maar mensen ervaren over het algemeen een drempel om zichzelf aan te melden. Gevolg daarvan is dat ouders pas aan de bel trekken als het thuis misgaat en de spanning in de relatie bijvoorbeeld al hoog is opgelopen. Dat is jammer, want veel moeilijkheden zijn te voorkomen.

Wij pleiten er daarom voor dat gemeenten proactief coaching en begeleiding inzetten bij jonge ouders. Vroegtijdig investeren in deze gezinnen kan de samenleving op langere termijn overigens ook veel kosten besparen.”

In welk opzicht?

„Veel van de problematiek waarmee kinderen in de jeugd-GGZ terechtkomen, heeft te maken met zaken die rondom de opvoeding of in het gezin niet goed zijn gegaan, bijvoorbeeld door relatieproblemen van ouders. Door vroeg te investeren in stabiliteit thuis, kan een deel van deze problemen voorkomen worden.”

Constateert u maatschappelijk gezien ook positieve ontwikkelingen rondom de aandacht voor het gezin?

„Zeker. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de recente verruiming van het ouderschapsverlof. Vaders kunnen daardoor aanzienlijk langer vrij krijgen van hun werk. Dat vind ik mooi. Op die manier kunnen ouders in alle rust de eerste dagen of weken na de geboorte van hun kindje met elkaar doorbrengen en wennen aan de nieuwe situatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer