Buitenland
Amerikaanse senatoren willen gedragscode voor opperrechters

De Amerikaanse senaatscommisie voor Justitie komt in actie na berichten dat de conservatieve opperrechter Clarence Thomas twee decennia op luxereizen is getrakteerd door een miljardair die de Republikeinse Partij al jaren spekt. De Democratische commissievoorzitter Dick Durbin zegt dat journalistiek onderzoek van ProPublica aantoont dat het Hooggerechtshof een wettelijke gedragscode nodig heeft.

ANP

In het onderzoek wordt duidelijk dat de 74-jarige Thomas gedurende twee decennia reizen op privéjachten, vluchten en luxevakanties heeft aangenomen van vastgoedmagnaat Harlan Crow. The New York Times schreef twaalf jaar geleden al over de nauwe relatie tussen de twee vrienden.

Thomas, die jaarlijks 285.000 dollar salaris opstrijkt, heeft nooit melding gemaakt van de geschenken, die volgens Durbin „in strijd zijn met de ethische normen die het Amerikaanse volk verwacht van een ambtenaar, zeker van een rechter in het Hooggerechtshof”. De negen rechters van het Hooggerechtshof zijn de enige nationale rechters die niet gebonden zijn aan een gedragscode. Ook de Democratische senator Sheldon Whitehouse riep op tot een robuust onderzoek.

Thomas, de langstzittende opperrechter, kwam eerder in het nieuws toen zijn vrouw Ginni steun uitsprak voor Donald Trumps bewering dat de presidentsverkiezingen van 2020 van hem waren gestolen. Zakenman Crow zegt in een verklaring tegenover ProPublica dat het slechts gaat om een vriendschappelijke verhouding waarin „nooit is geprobeerd rechter Thomas te beïnvloeden in juridische of politieke kwesties”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer