Buitenlandgroot-brittannië

Sunak laat „ongepast” lesmateriaal onderzoeken

De Britse regering gaat het programma voor seksuele voorlichting herzien. Het ministerie van Onderwijs zal nagaan of scholen duidelijker grenzen moeten stellen aan de lesinhoud.

24 March 2023 15:19Gewijzigd op 24 March 2023 15:23
Seksuele vorming op scholen is in veel landen een heet hangijzer. Foto: protest tegen „seksuele indoctrinatie” op scholen in de Roemeense hoofdstad Boekarest, augustus 2021. beeld AFP, Daniel Mihailescu
Seksuele vorming op scholen is in veel landen een heet hangijzer. Foto: protest tegen „seksuele indoctrinatie” op scholen in de Roemeense hoofdstad Boekarest, augustus 2021. beeld AFP, Daniel Mihailescu

Lessen moet beter afgestemd zijn op de leeftijd van scholieren en overeen stemmen met wat ouders willen. De Britse premier, Rishi Sunak, wil zorgen dat er geen „ongepaste” lessen worden gegeven. „Prioriteit moet de veiligheid en het welzijn van kinderen zijn”, aldus de Britse premier eerder deze maand. De actie van Sunak volgt op een door het conservatieve parlementslid Miriam Cates uitgebracht rapport. Dit document stelt dat schoolkinderen onderworpen zijn aan seksuele voorlichting die „ongepast, extreem en seksueel getint” is.

Seksualiserend

Het rapport noemt voorbeelden waarbij tieners wordt gevraagd hoe ze denken over anale en orale seks. In andere gevallen wordt kinderen onderwezen hoe ze zelfbevrediging kunnen doen, krijgen ze plaatjes van orale seks te zien of wordt uitgelegd hoe je een partner veilig wurgt in een sekssituatie.

„In ons hele land worden kinderen onderworpen aan lessen die niet geschikt zijn voor hun leeftijd, extreem seksualiserend zijn en waarbij gebruik wordt gemaakt van lesmateriaal van organisaties die actief campagne voeren om ouders te ondermijnen”, antwoordde Cates op persvragen.

Cates wordt gesteund door vijftig parlementsleden die Sunak per brief waarschuwden voor de risico’s die kinderen lopen door het lesmateriaal. Tieners worden „onderwezen over extreme en gevaarlijke seksuele handelingen en aangemoedigd intieme details over seksuele verlangens te delen met klasgenoten en leraren”, staat in de brief.

Charlie Colchester van de campagnegroep Let Kids be Kids is drie jaar geleden een actie tegen het lesmateriaal en programma voor seksuele voorlichting gestart. Toen daagde de actiegroep het ministerie van Onderwijs voor de rechter, vanwege het „promoten van een liberale agenda via seksuele voorlichting”.

Volgens Colchester begon het in 2017 toen de minister van Onderwijs voorstelde scholen wettelijk te verplichtten seksuele voorlichting te geven. De wet trad per september 2020 in werking en stelt dat „leerlingen op middelbare scholen de grenzen en mogelijkheden op het gebied van seksualiteit en genderidentiteit op een bij hun leeftijd passende en inclusieve manier worden bijgebracht”.

Scholen mogen seksuele voorlichting uitbesteden aan externe bureaus, hoewel de wet stelt dat externen het onderwijs door leraren „moeten versterken en niet vervangen”. Onderwijsinstellingen mogen wel van de wetgever „flexibel blijven in hun aanpak. Scholen met een geloofsovertuiging mogen les geven binnen de grenzen van hun geloof.”

Colchester signaleert echter dat scholen regelmatig instellingen uitnodigen die een liberale seksuele moraal promoten. Zo werd eind februari op het eiland Man een ”drag queen” (iemand die zich verkleed als het andere geslacht, CB) op school uitgenodigd, die vertelde aan elfjarigen dat er niet minder dan 73 geslachten zijn en en hen aanmoedigde zelf hun geslacht te bepalen. Toen een leerling zei dat er slechts twee geslachten zijn, werd die het lokaal uitgestuurd. Het recht van ouders om hun kinderen naar eigen geweten seksuele voorlichting te geven, wordt hierdoor ondermijnd, vindt Colchester. „Kinderen worden gehersenspoeld, terwijl ouders nauwelijks weten wat op school gebeurd.”

Sluipend

Het stoort Colchester bovendien dat met de invoering van de wet er nauwelijks een parlementair debat is geweest over de inhoud. „Het ging zo sluipend. Niemand had door wat de wet in feite behelsd. Zelfs kerken waren bij de invoering niet kritisch.”

Tot nu. Colchester ziet dat Cates’ rapport een maatschappelijk debat op gang brengt. „Veel mensen zien ineens hoe schadelijk de seksuele voorlichting is. Er is een fixatie op seks. Het huidige lesprogramma ondermijnt het huwelijk en gezinsleven. Ik hoop dat nu de premier zich zo duidelijk hierover heeft uitgesproken, de situatie verbetert.”

De regering heeft geen concrete ban over „seksualiserend” lesmateriaal uitgesproken. Maar producenten nemen zelf al stappen. Dinsdag werd bekend dat Tes, één van de grootste Britse aanbieders van lesmaterialen, bronnen van de website haalt. Het materiaal was bedoeld om 13-jarigen voorlichting te geven en verwees naar seksspeeltjes, porno en masturbatie, aldus Tes in een verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer