Kerk & religiechristelijke sekte

Duitse kerken verontrust over opmars Shincheonji-sekte

Duitse kerken en autoriteiten zijn verontrust over de opmars van een nieuwe christelijke sekte, de zogeheten Shincheonji-sekte. „Zij creëert grote psychologische angst, wat zelfs kan leiden tot opnames in psychiatrische klinieken”, zei deskundige dr. Johannes Lorenz woensdag op de Duitse zender domradio.de.

Redactie kerk
15 March 2023 14:19Gewijzigd op 26 October 2023 12:20
De ruim 90 jaar oude leider van de sekte, Lee Man-hee, beeld EPA
De ruim 90 jaar oude leider van de sekte, Lee Man-hee, beeld EPA

Shincheonji is een nieuwe christelijke sekte uit Korea die zich sinds enkele jaren in Duitsland verspreidt en die kerken en autoriteiten nu zorgen baart. Een belangrijk ankerpunt heeft de sekte in Frankfurt am Main, gelegen in het Duitse bisdom Limburg.

De sekte is in de jaren tachtig opgericht door iemand die zich de ”Pastoor van de Eindtijd” noemt. Deze nu ruim negentigjarige Zuid-Koreaan wil, zei dr. Lorenz woensdag, de twaalf stammen van Israël opnieuw bijeenbrengen om hen voor te bereiden op de eindtijd. Hij probeert wereldwijd leden te werven, ook in Duitsland en Zwitserland.

Lorenz legt op de Duitse zender uit dat de gemeenschap werkt met zogeheten frontorganisaties. Mensen worden uitgenodigd voor een Bijbelcursus, maar beseffen in het begin niet welke organisatie daarachter zit. „Je wordt online benaderd of je geen lezing wilt volgen en dan kom je in een Bijbelcursus terecht, waarna je op zeker moment in een sociale omgeving terechtkomt die verwacht dat je de relaties met je oude sociale omgeving verbreekt. Zo wordt je in een parallelle wereld getrokken.”

Shincheonji gelooft in een binnenwereld voor de gelovigen en een buitenwereld die door satan wordt bezet. „Dit dualisme wordt heel hard gespeeld. Het legt veel druk op de leden. Het zet druk op familieleden. Het creëert grote psychologische angst en kan zelfs leiden tot opnames in psychiatrische klinieken. Er is ook een groot potentieel voor conflicten”, stelt dr. Lorenz, die in het bisdom Limburg sektedeskundige is. Volgens hem gaat het om „de momenteel snelst groeiende gemeenschap in Duitsland” die kerkelijke en overheidsadviescentra problemen bezorgt, ook omdat zij „steeds meer vragen krijgen, vooral van familieleden die hun kinderen of kennissen aan deze gemeenschap verliezen”.

Lorenz schat dat er momenteel ongeveer 3000 actieve leden van Shincheonji in Duitsland zijn. „De gemeenschap heeft een zeer, zeer grote missionaire ijver en probeert met alle mogelijke middelen nieuwe leden te winnen.”

Brieven

Leden van de sekte wonen soms kerkdiensten in het land bij en proberen daarna contact te leggen met kerkgangers. „We hebben net weer een campagne gehad vanuit Shincheonji, waar alle voorgangers van de protestantse kerken in de regio zijn aangeschreven, handgeschreven brieven, waarin heel vriendelijk om een gesprek wordt gevraagd. Er wordt altijd gezegd dat het gaat om een interreligieuze dialoog, om vrede tussen de wereldreligies. Maar de echte zorg is een PR-campagne voor de Shincheonji-kerk om haar goede reputatie te verzekeren.” Leden moeten een contract ondertekenen dat ze zich niet op internet zullen laten informeren, want daar ligt –in de woorden van Shincheonji– de invloedssfeer van de duivel.

De sekte is ook in Nederland actief en biedt via Instagram cursussen aan. Volgens het Instagrambericht waren er in 2022 wereldwijd 106.186 afgestudeerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer