Buitenland
Wagnerbaas verlegen om munitie

Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin vindt dat zijn huurlingenleger wordt afgeknepen door de Russische legertop. Op Telegram beklaagde Prigozjin zich maandag over de gebrekkige munitieleveranties.

Redactie buitenland

Een brief die Prigozjin afgelopen weekend aan de Russische legerleiding stuurde met de herhaalde vraag om munitie, blijft voorlopig onbeantwoord. Op Telegram zei Prigozjin uit te zoeken of de gebrekkige levering van munitie „een gevolg is van gebruikelijke bureaucratie of dat het gaat om verraad”.

In een eerder bericht liet Prigozjin weten dat munitie die voor 23 februari was beloofd nooit is aangekomen.

Ook is een vertegenwoordiger van Prigozjin afgelopen maandag geweigerd bij het Russische legerhoofdkwartier in Oekraïne. Via de berichtendienst Telegram liet de Wagnerbaas weten dat het toegangsbewijs van zijn afgevaardigde werd ingetrokken. Het voorval lijkt een nieuw teken van de verslechterende relatie tussen het Kremlin en het private huurlingenleger.

Volgens de leider van het huurlingenleger schat Moskou zijn bijdrage niet naar waarde. „Als de Wagner Groep zich nu uit Bachmoet terugtrekt, valt heel het front als een kaartenhuis in elkaar”, beweert Prigozjin op Telegram.

Russische invasietroepen proberen de Oost-Oekraïense stad en alle buitenwijken al maanden in te nemen. Dat doen ze met behulp van huurlingen van de Wagner Groep.

De bewoonde gebieden rond Bachmoet worden zwaar bestookt. De stad is al weken aan drie kanten ingesloten en er zouden veel slachtoffers zijn

Oekraïne besloot maandag de posities in de stad voorlopig niet op te geven. Eerder werd door de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War gemeld dat Oekraïne dat wel van plan was en een strategische terugtrekking uit de stad overwoog.

Marioepol

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, heeft afgelopen weekend het bezette gebied in Oekraïne bezocht. Het leger meldde zaterdag al dat hij langs was gegaan bij een commandopost aan het front. Maandag liet het ministerie weten dat Sjojgoe in het zwaargehavende Marioepol is geweest.

Sjojgoe en de rest van het Kremlin hebben het afgelopen jaar vaak kritiek gekregen dat ze de oorlog voeren vanuit het veilige Moskou. De beelden van de defensieminister in de Donbass moeten een grotere betrokkenheid tonen bij de militairen en de plaatselijke bevolking, die Rusland beweert bevrijd te hebben.

Werkstraf

Inmiddels zijn opnieuw twee Russische journalisten vastgezet. Andrej Novasjov is in de Siberische regio Kemerovo veroordeeld tot een werkstraf van acht maanden. Hij heeft volgens de rechter het leger in diskrediet gebracht, onder meer door te verwijzen naar een artikel waarin Russische troepen werden beschuldigd van het beschieten van civiele infrastructuur in de Oekraïense stad Marioepol.

Een andere Russische journalist, Maria Ponomarenko, is vorige maand veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf omdat ze de Russische luchtmacht ervan beschuldigd had in april een theater in Marioepol te hebben gebombardeerd toen vrouwen en kinderen er schuilden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer