Spannende vraag in Noord-Irak: „Wilt u met ons de Bijbel lezen?”

Eigenlijk is zo’n vraag overal wel spannend. Wanneer je in een gezelschap wordt gevraagd uit de Bijbel voor te lezen. En aanwezigen op slag veranderen in een streng curatorium dat een verspreking als ongepast aan de kaak stelt, waarvoor jij je diep moet schamen. Onzin natuurlijk: meedogenloze luisteraars zitten doorgaans vooral in je eigen bange brein.

Evangelist Johnny, naaste medewerker van ds. Firas, deelt Bijbels uit tijdens de Bijbeloverdenking in Ayn Baqarah, een dorp op de Vlakte van Ninevé, Noord-Irak. beeld Jaco Klamer
Evangelist Johnny, naaste medewerker van ds. Firas, deelt Bijbels uit tijdens de Bijbeloverdenking in Ayn Baqarah, een dorp op de Vlakte van Ninevé, Noord-Irak. beeld Jaco Klamer

Wat op de foto gebeurt is toch even wat anders. We zijn op de Vlakte van Ninevé, een uitgestrekt gebied in het noorden van Irak dat bekend staat als biblebelt. In het dorp Ayn Baqarah, ergens tussen Mosul en Duhok, zijn ds. Firas en zijn naaste medewerker Johnny neergestreken om voor belangstellenden een Bijbeloverdenking te houden. Voor wie de RD-actie een beetje volgt, is ds. Firas geen onbekende. De protestantse voorganger weet zich geroepen om pastoraal werk te doen onder christenen die naar de vlakte zijn teruggekeerd. Ze waren daar in 2014 in allerijl vertrokken toen radicaal-islamitische terroristen van Islamitische Staat (IS) oprukten.

We zijn negen jaar verder en een deel van de christenen is terug. Bij velen is sprake van geestelijke verwarring. Het zal je gebeuren: dat terroristen je naar het leven staan! Zoiets dreunt járen door. Tenzij God ingrijpt en heelheid brengt. Maar vanzelfsprekend is dat niet, al ben je dan christen. Hoe dat komt?

Daarmee zijn we terug bij dat „wilt u uit de Bijbel lezen?” Een vraag die daar insloeg als een bom. U moet weten dat de aanwezigen leden zijn van de Assyrische Kerk, of van een van de andere oosterse kerken. Allemaal met hun eigen dogmatische accenten waaromheen kerkmuren zijn gemetseld. Een ding hebben ze wel gemeen: persoonlijk Bijbellezen is niet gebruikelijk en ook niet gewenst. Wie vanuit de nood van zijn bestaan troost zoekt of verlossing, die krijgt dus nul op het rekest.

Zo niet bij ds. Firas, want bij hem gaat de Bijbel wel open. Spannend, als dat voor het eerst in jouw bijzijn gebeurt! Nog spannender –al is het maar even– wordt het als die ene vraag door het zaaltje klinkt: Wilt ú met ons uit de Bijbel lezen?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer