Binnenland
„Pleegzorg is een vorm van naastenliefde”

Hun profielwerkstuk over jeugdzorg en pleegzorg leverde een negen op. Jasmijn en Rosa-Lyn interviewden een gezin over pleegzorg. „Je hoort wat mensen ervaren als ze een kind gaan ophalen.”

Bastiaan van Soest
Jasmijn Wiltink (l.) en Rosa-Lyn Dannenberg. beeld Niek Stam
Jasmijn Wiltink (l.) en Rosa-Lyn Dannenberg. beeld Niek Stam

Jasmijn Wiltink (15) uit Doetinchem en Rosa-Lyn Dannenberg (15) uit Ede schreven samen een profielwerkstuk (pws) over jeugdzorg. Tenminste, dat was de bedoeling. Jasmijn: „Toen we eenmaal bezig waren, bleek dat we ook veel informatie over pleegzorg tegenkwamen. Daarom gaat ons werkstuk over jeugd- én pleegzorg.”

De twee leerlingen van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn zitten in klas vier van het VMBO en volgen de richting Dienstverlening en Producten (D&P). De samenwerking liep prima. Jasmijn: „We verdeelden de onderwerpen. Nadat alles klaar was, hebben we het samengevoegd. We waren op tijd klaar.”

Het onderwerp trok de leerlingen. Jasmijn: „We wilden er graag meer over weten. Ook kennen we mensen die pleegzorg verlenen, dat maakte het voor ons extra mooi.”

De begeleider van Jasmijn en Rosa-Lyn heeft pleegkinderen. „Zo kregen we tips over boeken die we konden gebruiken.” Een interview met een pleeggezin gaf meer informatie: „Dat was echt een toevoeging, het maakt het ineens persoonlijk. Je hoort wat mensen ervaren als ze een kind ophalen.”

Zorg voor anderen komt in de Bijbel ook steeds weer naar voren en kreeg daarom ook een plaats in het pws. Rosa-Lyn: „In Markus 12 (de samenvatting van de wet) zien we dat naastenliefde erg belangrijk is. Pleegzorg valt volgens ons ook onder naastenliefde. In de Bijbel kom je diverse voorbeelden tegen van mensen die voor anderen zorgen en ze in huis nemen. Denk aan Job en aan Abraham. In Hebreeën wordt gewezen op naastenliefde in combinatie met herbergzaamheid.”

De inspanning van de leerlingen werd gewaardeerd, het pws leverde een negen op. Wat ze vooral geleerd hebben? Jasmijn: „Dat er zoveel verschillende instanties zijn, die allemaal hun eigen doelen hebben. Zo is er voor iedereen hulp beschikbaar, in pleegzorg en jeugdzorg.”

Rosa-Lyn wil in de jeugdzorg gaan werken. „Ik ga de opleiding maatschappelijke zorg doen. Ik wil graag met mensen praten en samen oplossingen zoeken. Het liefst help ik pubers met dingen die ze lastig vinden, wanneer ze zich niet zo goed voelen of wanneer het bij hen thuis niet goed gaat. Het is fijn als je kunt helpen om samen te onderzoeken hoe het verder moet.”

Een korte serie interviews over profielwerkstukken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Naastenliefde

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer