Infrarood-warmte alternatief voor scheepsloods, kerk en kalverbox
Peter Dorst helpt grote gebouwen van het gas af. „Infraroodverwarming is veel voordeliger. Je hoeft niet de hele ruimte te verwarmen.”
Waarom zijn grote bedrijfshallen altijd zo koud? „Heel simpel”, zegt Peter Dorst. „Een doeltreffende manier om ze te verwarmen is er niet. Bergen aan energie, en dus ook geld, moeten erin gestopt worden voor een beetje warmte.” Met zijn bedrijf Utique-D biedt hij een alternatief: langegolf-infraroodverwarming via elektriciteit.
„In de magazijnen waar de stellingen staan hoeft het niet warm te zijn. Maar klanten willen wel dat hun medewerkers op de werkplekken in de hal geen kou lijden. Met infrarood kan dat heel mooi zonder dat je de hele hal opwarmt”, aldus Dorst.
De Woudenberger ziet in grote hallen soms gasgestookte heaters hangen, die veel gas verbruiken. „Cijfers die ik daarvan hoor, zijn enorm. Infraroodverwarming is 40 tot 60 procent goedkoper. De terugverdientijd is tussen de vier en zes jaar. Bovendien is energie-investeringsaftrek mogelijk. Dat kan nog enkele duizenden euro’s schelen. Meer onderhoud dan eens in het jaar even met een stofdoek over de schermen gaan is niet nodig, want bewegende onderdelen zijn niet aanwezig.”
Dorst (61) heeft ruime ervaring in de werktuigbouwkundige installatietechniek. „Sinds 1979. Centrale verwarming, koeling, sanitair, altijd op landelijke projecten.” Vanaf 2013 was hij als zzp’er projectleider voor grote bouwbedrijven. Zijn eerste grote klus met infraroodverwarming betrof de hervormde Dorpskerk in zijn woonplaats, waar hij ’s zondags kerkt. Twee jaar geleden begon hij met zijn schoonzoon Sebastiaan Meerveld Utique-D. Het bedrijf draaide vorig jaar de dubbele omzet van 2021. De onderneming, dealer van fabrikant Comfort Heating in Rijswijk (Zuid-Holland), richt zich vooral op industriële toepassingen van infraroodverwarming. „Scheepsloodsen, werkplaatsen, showrooms. En kerken.”
Stralingswarmte
Infraroodverwarming is stralingswarmte. „Dat is wezenlijk anders dan convectiewarmte, zoals de centrale verwarming”, zegt Dorst. „Bij convectiewarmte mengt warme lucht zich met de lucht in de omgeving. Na verloop van tijd wordt het daardoor in de ruimte ‘lekker warm’. Stralingswarmte verwarmt juist níet de lucht. De ruimtetemperatuur is helemaal niet belangrijk. Als je er bijvoorbeeld in een kerk maar voor zorgt dat de mensen aangestraald worden en comfortabele warmte ervaren.”
Een ander, industrieel voorbeeld: „In een scheepsloods hangen infraroodschermen die een groot schip aanstralen. Dat is van ijzer, dus dat metaal gaat meedoen als verwarming. Het grote voordeel is dat de schilder die daar werkt geen extra voorzieningen hoeft te treffen om goed te kunnen schilderen, want het schip is al op temperatuur.”
Zijn eigen huis verwarmt Dorst ook met infrarood. „Ik heb zeker geen slechter rendement dan iemand met een vergelijkbaar huis met een warmtepomp. Er hoeft niets op te warmen. Als ik de verwarming aanzet is het na een minuut al lekker warm.”
Toch begeeft de Woudenberger zich niet volop op de particuliere markt. „Met deze techniek moet je wel precies zijn en de verwarming uitzetten wanneer je van huis gaat. Een huishouden van Jan Steen zal ik geen infraroodsysteem als hoofdverwarming aanbevelen.”
Wat volgens Dorst wel goed kan is infrarood als bijverwarming. „Waarom zou je de thermostaat beneden op twintig zetten om de werkkamer warm te krijgen? Zit er beneden niemand, dan hoef je daar niet te verwarmen. Weg met die radiator. Een infraroodplaat van 750 Watt in het plafond en een plaatje van 90 Watt aan de onderkant van je bureaublad, voor warme benen, is voldoende. Voor een paar honderd euro ben je klaar. Je verwarmt alleen de plek waar je zit.”
Er zijn meer mogelijkheden in woningen. „Op kille dagen in het voor- of najaar kun je best de cv of de vloerverwarming uitlaten. Een plaat boven de eettafel en eentje boven de luie stoel voor ’s avonds, verder hoef je niet te verwarmen. Een andere optie, die veel wordt geïnstalleerd, is een infraroodplaat in de badkamer. Kan ook daar de radiator weg.”
Kalveren
Uqitue-D beperkt zich niet tot het bedrijfsleven. ”De laatste tijd bellen veel kerkbesturen. We zijn nu bezig in de Grote Kerk in Vianen en beginnen binnenkort in de Sint Elisabethkathedraal in Grave.”
Ook agrarische toepassingen zijn denkbaar. Op een scherm toont Dorst kalverboxen in een stal. „Vroeger hing daar een oranje kortegolflamp boven, die heel veel energie vroeg. Infrarood scheelt behoorlijk in de kosten. En het stro blijft droger.”
serie De winter door
De energierekening is hoger dan ooit. Hoe komen particulieren en bedrijven de winter door? Deel 21 (slot).