De immense schade van één jaar oorlog
Rusland viel vandaag precies een jaar geleden Oekraïne binnen. Zo’n tijdvak is nog weleens aanleiding om de balans op te maken.
Diverse organisaties doen dat bij de Oekraïens-Russische oorlog en ook media blijven niet achterwege. Dan wordt bijvoorbeeld gekeken naar het aantal gevechtsvliegtuigen dat door beide partijen is ingezet en buiten werking is gesteld. Ook tanks en ander oorlogstuig worden onder de loep genomen.
Een ander aspect dat tegen het licht wordt gehouden is de schade is die dit oorlogstuig heeft aangericht. Die vernielingen deden in het geval van Rusland en Oekraïne zich vrijwel uitsluitend voor op het grondgebied van de aangevallen partij, Oekraïne dus. Russische troepen vielen op 24 februari Oekraïne binnen in het noorden, oosten en zuiden.
Bij het niets en niemand ontziende Russische offensief zijn hele dorpen en delen van steden in puin geschoten. Iedereen herinnert zich nog de beelden van Marioepol. Russische troepen belegerden de aan de Zwarte Zee gelegen havenstad op 2 maart. Ruim twee maanden later, op 16 mei, gaven de laatste Oekraïense strijders zich gewonnen. De stad lag op dat moment voor een belangrijk deel in puin. Het Rode Kruis beschreef de situatie in de stad als „apocalyptisch”.
Waar is gevochten zijn huizen en flatgebouwen getroffen. Vooral hoogbouw, want die vorm een makkelijk doelwit voor raketten. Neem Boetsja, een stad met bijna 43.000 inwoners, die vorig jaar maart door de Russen werd bezet en die daar gruwelijk huis hielden. In totaal werden 2514 gebouwen beschadigd, 185 werden er volledig vernield. De schade bij elkaar bedroeg 170 miljoen euro. De cijfers zijn afkomstig van het Oekraïense inventariseringsproject RebuildUA, Wederopbouw Oekraïne. Voor heel het land bedraagt de schade aan woningen en appartementen 50 miljard euro.
Dat is niet de enige averij die het Oost-Europese land heeft opgelopen. De hele winter bestookten de Russen de energiecentrales zodat de Oekraïense bevolking in de kou moest zitten. Herstelkosten 6,3 miljard euro. Op deze wijze probeert Moskou het moreel te breken.
Om het vervoer over het spoor te saboteren zijn ruim driehonderd bruggen vernield. Die schade loopt eveneens in de miljarden. Daarnaast heeft Oekraïne miljarden misgelopen doordat de export terugliep. Denk alleen maar aan graan en zonnebloemolie. In veroverde gebieden pikten de Russen de oogst en de landbouwmachines in.
De totale schade van één jaar bedraagt 128 miljard euro, aldus de Kyiv School of Economics. Een onvoorstelbaar bedrag. Niet in geld uit te drukken is de immateriële schade. Hoeveel burgerslachtoffers zijn er in Oekraïne gevallen? Hoeveel militairen zijn in de strijd voor hun vaderland gesneuveld? Hoeveel Oekraïense kinderen zijn gedeporteerd en zitten nu gedwongen in een kamp of bij een Russisch pleeggezin?
Dit verlies is niet in geld uit te drukken. Zelfs als er op een dag –als het zover komt– een herstelbetaling wordt geëist en uitgekeerd, hebben kinderen hun vader niet terug en vrouwen hun echtgenoten niet en ouders hun kinderen niet.
Zou de Russische president Vladimir Poetin ook maar één nacht wakker liggen van de schade die hij heeft aangericht?