CU en SGP in Zuid-Holland na verkiezingen zelfstandig Staten in
De ChristenUnie en de SGP in Zuid-Holland vormen na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart niet opnieuw een gezamenlijke fractie.
Dat maakten de lijsttrekkers van beide partijen donderdag bekend.
De afgelopen jaren was tussen beide partijen een praktijk gegroeid waarbij de twee elk de verkiezingscampagne ingingen met een eigen kandidatenlijst en een eigen programma. Na de verkiezingen traden CU en SGP dan als één gecombineerde fractie op.
CU en SGP zien daar nu vanaf omdat op belangrijke inhoudelijke thema’s de verkiezingsprogramma’s meer uiteen lopen dan in het verleden, zo valt te lezen in een gezamenlijk persbericht dat beide partijen donderdag naar buiten brachten. Het betreft onder meer de dossiers natuur en stikstof, wonen, klimaat en energie. Beide partijen voelen bovendien de behoefte om op die thema’s „een herkenbaar eigen geluid” te laten horen, zo valt verder te lezen, „zowel in de campagne als na de verkiezingen.”
Eind vorig jaar voerden ChristenUnie en SGP een programmatische vergelijking uit, zo blikt CU-lijsttrekker Steven Datema desgevraagd terug. Die wees uit dat verder gaan in bestaand verband niet langer een optie was. „Jammer”, is daarbij niet het eerste woord dat bij Datema opkomt. „Het was gewoon een feitelijke constatering. Die wordt nu gevolgd door een hele logische vervolgstap, waar we in een open gesprek met elkaar naar hebben gezocht. Ook omdat de bewuste thema’s juist de komende tijd leidend zijn.”
Datema omschrijft de onderlinge verstandhouding tussen beide partijen als „nog altijd goed” en zegt er alle vertrouwen in te hebben dat dat zo blijft. „We hebben een open lijn en weten elkaar goed te vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat na 15 maart niet anders zal zijn.”
Ook SGP-lijsttrekker Nico de Jager omschrijft de gemaakte keus als logisch en ook hij vindt „jammer” in dit verband geen toepasselijke term. „We hebben nog steeds een gezamenlijke christelijke basis. Daar moeten we elkaar blijven zoeken.”
Dat beide partijen rond bijvoorbeeld stikstof nog niet eerder gescheiden wegen gingen, komt volgens hem doordat provincies nog tot 1 juli de tijd hebben om hun plan van aanpak in te dienen. „Daardoor breken verschillen van opvatting ons nu nog niet echt op. Na de verkiezingen gaan die wel meewegen, omdat er dan echt knopen moeten worden doorgehakt.” De Jager noemt het oneerlijk als CU en SGP na 15 maart weer samen zouden gaan optrekken „terwijl ze verschillende campagnes hebben gevoerd en daarin verschillende dingen hebben beloofd.”
In de afgelopen collegeperiode wisten CU en SGP samen diverse resultaten te boeken, blikt De Jager terug. „Onze gedeputeerde Willy de Zoete wist structurele bedragen vrij te maken voor cultuur en erfgoed. Ook is het ons gelukt om gezamenlijk de positie van het mkb te versterken.” Bij beide partijen leeft het voornemen om de samenwerking op zulke terreinen te blijven voortzetten. De Jager: „Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”
CU en SGP namen hun besluit niet om mogelijke heibel te mijden voor het geval ze straks voor de keus komen te staan om in een coalitie te stappen met bijvoorbeeld de BBB of JA21, benadrukt CU’er Datema. „Daar is niet over gesproken, omdat dat niet aan de orde was. Nogmaals, het was een beslissing op basis van de programma’s.” De Jager: „Eventuele formatieperikelen speelden echt geen rol en ik ga nu ook nog niet op de formatie vooruit lopen. Laten we eerst de verkiezingen afwachten.”