Binnenland
UMCG ‘heel blij’ met voornemen Kuipers over kinderhartchirurgie

Het UMC Groningen reageert verheugd op het voorgenomen besluit van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) om specialistische operaties op kinderharten juist daar te concentreren. Het ziekenhuis laat weten „heel blij” te zijn dat het is aangewezen als een van de twee centra voor kinderhartchirurgie. Het andere academische ziekenhuis waar deze zorg wordt geconcentreerd is het Erasmus MC in Rotterdam. De universitaire medische centra (umc’s) in Leiden en Utrecht zullen de complexe operaties moeten staken.

ANP

Voor het UMCG is het een zeer gunstig besluit. Het ziekenhuis dreigde de specialisatie eerder nog kwijt te raken, omdat de voorkeur leek uit te gaan naar Rotterdam en Utrecht. Daar was vooral in Noord-Nederland veel ophef over. Ook nu herhaalt het Groningse ziekenhuis dat sluiting daar een „onevenredig grote impact” zou hebben.

„Met het behoud van deze onmisbare UMCG-expertise kiest de minister ook nadrukkelijk voor het behoud van de (academische) kindzorg en toegankelijkheid van acute zorg voor Noord- en Oost-Nederland”, aldus het UMCG in een verklaring.

Hoofd Kindergeneeskunde Eduard Verhagen benadrukt het belang van een goede samenwerking met de andere centra. Daar heeft hij „ontzettend veel vertrouwen in”. Volgens Verhagen staan de medewerkers van het UMCG „te popelen om hiermee aan de slag te gaan”.

Ook in de reactie op de website noemt het Groningse ziekenhuis nadrukkelijk de positie van de andere centra. „We begrijpen dat dit grote impact heeft op de andere centra en op de professionals die daar werken en zullen er alles aan doen om de transitie van zorg goed te laten verlopen.”

Ook het Erasmus MC, dat eerder al was aangewezen als een van de twee over te blijven centra, wil er „alles aan doen om de samenwerking met alle betrokken partijen te intensiveren”. Het ziekenhuis in Rotterdam noemt het „fijn dat wij met deze zorg door kunnen gaan en dat daar vertrouwen in is”. Volgens het Erasmus MC is het goed dat er nu duidelijkheid is, zowel voor patiënten, ouders als behandelaars.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer