Opinie

Hongarije voor christen spiegel met barsten

In zijn pro-Hongaarse artikel (RD 31-1) doet L.H.J. Knap nogal stellige en ongenuanceerde uitspraken. Daarbij worden naar mijn overtuiging feiten verdraaid en kritische standpunten van christenen zonder onderbouwing aan de kant geschoven.

Ton de Jong
9 February 2023 15:44
„De Hongaarse weigering om vluchtelingen op te nemen, lijkt rechts-nationalistisch gefundeerd en weinig of niets met christelijke waarden te maken te hebben.” beeld ANP, Arie Kievit
„De Hongaarse weigering om vluchtelingen op te nemen, lijkt rechts-nationalistisch gefundeerd en weinig of niets met christelijke waarden te maken te hebben.” beeld ANP, Arie Kievit

Zonder op alle punten in te gaan, wil ik de volgende zaken benoemen.

1. Gesteld wordt dat Hongarije het volste recht heeft eigen geopolitieke keuzes te maken. En dat het logisch is dat Hongarije, gezien de economische omvang van Rusland, de energie-afhankelijkheid en de overeenstemming qua conservatieve opvattingen, dichter bij Rusland staat dan bij de EU. Alsof Rusland christelijker zou zijn dan de EU. Poetin doet dit weliswaar regelmatig voorkomen en durft zelfs zijn troepen met Johannes 15:3 naar het front te sturen. Maar zowel de historie als het brute optreden in Oekraïne bewijst het tegendeel. In het bewust en stelselmatig beschieten van burgerdoelen, scholen en ziekenhuizen, het verkrachten van vrouwen, het martelen en ontvoeren van kinderen en het opofferen van duizenden niet of nauwelijks getrainde Russische rekruten zijn toch weinig christelijke waarden te ontdekken?!

2. Ik kan Knap volgen ten aanzien van de nogal eens neerbuigende houding vanuit de EU richting Hongarije wat betreft de op christelijke waarden gebaseerde gezinspolitiek. Dat laat echter onverlet dat er op diverse andere punten terecht kritiek is vanuit de EU. Niet het minst ten aanzien van de halfslachtige houding van de Hongaarse regering in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. De genoemde afkeuring van de inval door premier Orbán is weinig overtuigend geweest, dan wel ontkracht door de vervolgens weigerachtige houding Oekraïne te steunen. Dat is niet alleen zo ervaren door de EU, maar ook door Oekraïne.

Veiligheidsgaranties

3. Knap schrijft over geopolitieke machtsspelletjes en de door machtswellust gedreven EU. Hier worden de feiten echt omgedraaid! Rusland valt Oekraïne aan, terwijl dat land op geen enkele wijze Rusland heeft bedreigd of aangevallen. Ook de VS en de EU hebben op geen enkele manier Rusland militair bedreigd of ook maar een aanval of inval gesuggereerd. Naast de morele plicht voor het Westen om Oe-
kraïne te helpen, ligt er feitelijk ook een verdragsmatige verplichting op grond van het Memorandum van Boedapest (1994), nota bene vernoemd naar de Hongaarse hoofdstad. Daarin werden, in het kader van toetreding van Oekraïne (naast Belarus en Kazachstan) tot het VN Non-proliferatieverdrag (bedoeld om verspreiding van kernwapens tegen te gaan), veiligheidsgaranties gegeven. Onderdeel daarvan was de afspraak dat landen de soevereiniteit van Oekraïne binnen de bestaande grenzen zullen eerbiedigen (1), zich onthouden van bedreigingen met of gebruik van geweld tegen de territoriale integriteit of de politieke onafhankelijkheid van Oekraïne, tenzij uit zelfverdediging of anderszins in overeenstemming met het VN-handvest (2), en zich onthouden van het gebruik van kernwapens tegen Oekraïne (5).

4. De EU zou illegale immigratie aanmoedigen en Hongarije weigert migranten op te nemen om criminaliteit te voorkomen. Deze stelling is een versimpeling van de werkelijkheid en doet geen recht aan het complexe vluchtelingenprobleem waarmee de EU wordt geconfronteerd. De Hongaarse weigering om vluchtelingen op te nemen, lijkt rechts-nationalistisch gefundeerd en weinig of niets met christelijke waarden te maken te hebben.

Corruptie

5. Hongaarse corruptie wordt vergoelijkt door te wijzen op corruptie elders. Ofwel de pot verwijt de ketel... Oekraïne is geen heilig boontje (Knap), maar daarmee gaat Hongarije nog niet vrijuit. Zeker is er ook in Oekraïne sprake van corruptie. Dat wordt echter ook erkend en in beginsel aangepakt, zoals bij recente ontslagen en wijzigingen in het kabinet van president Zelenski.

6. Christenen in Nederland die kritisch zijn op Hongarije zouden blind zijn voor het gif van de EU en niet beseffen dat Nederland alleen nog in naam een democratische rechtsstaat is. De eerste bewering is nergens op gebaseerd, terwijl de tweede gelukkig totaal geen hout snijdt. Bij alle zorgen over de ontwikkelingen in Nederland mogen we nog zonder meer dankbaar zijn voor onze rechtsstaat. Dergelijke opmerkingen lijken een afleidingsmanoeuvre ten overstaan van de terechte bezorgdheid over de druk op de positie van de rechtelijke macht in Hongarije. Een discussie die we nu ook in Israël zien.

Licht op ons pad

Kortom, de spiegel van Hongarije vertoont grote barsten en vormt voor christenen geen richtinggevend kijkvenster. Met de beweringen van Knap dreigt eerder de leugen te worden gevoed en de waarheid verduisterd. Om de feiten eerlijk onder ogen te zien, hebben we de spiegel van Gods Woord nodig. Laat dat een lamp voor onze voet en een licht op ons pad zijn.

De auteur is econoom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer