Kerk & religieplaatselijk kerknieuws
Pioniersplek Huizen wordt missionaire gemeente

Pioniersplek De Brug in Huizen wordt een missionaire gemeente binnen de plaatselijke hervormde gemeente. De algemene kerkenraad heeft dat besloten.

Van onze correspondent
De Vituskerk in Huizen. beeld Reliwiki
De Vituskerk in Huizen. beeld Reliwiki

De Brug begon negen jaar geleden als uitvloeisel van een oriëntatiecursus over het christelijk geloof en bijbehorende ontmoetingskringen. Op initiatief van evangelist Jan Verkerk werd in verenigingsgebouw Silo vanuit de hervormde gemeente een kerkplek geboden voor „zoekers die met God in aanraking willen komen” en de stap naar de ‘gewone’ kerkdiensten te groot vinden.

De samenkomsten waren laagdrempelig, open, altijd gericht op „die ene persoon die voor het eerst in haar of zijn leven een kerkdienst meemaakte.” De eerste samenkomsten trokken zo’n twintig kerkgangers, onder wie enkele vrijwilligers. Na een jaar sloot De Brug zich aan bij het pioniersplekkenproject waarmee de Protestantse Kerk in Nederland toen begon om een groot aantal nieuwe vormen van kerkzijn op te zetten.

Door de jaren heen groeide De Brug gestaag. Inmiddels zijn er –naast vele pastorale, missionaire en diaconale gesprekken, al dan niet met praktische ondersteuning– ontmoetingsdiensten, Bijbelkringen, een gebedskring, gezamenlijke maaltijden, knutselochtenden, studieavonden, open gespreksavonden, bijbelleesavonden, cursussen, concerten, openluchtvieringen en buurtbarbecues.

In juli 2020 werd De Brug noodgedwongen verplaatst naar de voormalige rooms-katholieke Vituskerk, omdat wegens de corona-regels Silo te klein werd. Die stap „bleek een onverwachte zegen te zijn”, aldus de algemene kerkenraad. „Vanaf de eerste dag gaf deze locatie een nieuwe impuls. Vrijwel elke week zijn er nieuwe gezichten in de ontmoetingsdienst, veelal vanuit de straten rondom de Vituskerk. Er zijn vele contacten met buurtbewoners ontstaan.”

Inmiddels nemen rond de 400 personen deel aan de activiteiten van De Brug. „De een zien we drie keer per week; de ander tweemaal per jaar. Sommigen zijn totaal onbekend met het christelijk geloof; anderen zijn het geloof kwijtgeraakt en weer op zoek; weer anderen hebben hun geloof vastgehouden, maar zijn kerkelijk ‘dakloos’ geworden; en weer anderen zijn opgevoed in een andere religie.”

Bij De Brug zijn zo’n 70 vrijwilligers betrokken.

Omdat een pioniersplek is gebonden aan een maximale periode van zes jaar, kiest de algemene kerkenraad nu voor een missionaire gemeente, een lichte organisatievorm die minder formeel en minder strak is georganiseerd dan de bestaande wijkgemeenten (Oude Kerk, Nieuwe Kerk, Zenderkerk en Meentkerk). „Deze vorm doet het beste recht aan de rol van De Brug: een geloofsgemeenschap die groeit naar volwassenheid, binnen de hervormde gemeente; maar ook een gemeenschap die wil blijven pionieren, nieuwe vormen blijft zoeken om steeds meer zoekers in Huizen een plek te bieden waar zij God kunnen (terug)vinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer