Buitenland
China: Ballon is uit koers geraakt luchtschip

De ballon die boven Canada en de VS is gezien en daar een Chinese spionageballon wordt genoemd, is volgens China een luchtschip voor wetenschappelijk onderzoek dat door overmacht uit koers is geraakt.

Redactie buitenland
De Verenigde Staten volgen naar eigen zeggen al enkele dagen een Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied. beeld AFP, Chase Doak
De Verenigde Staten volgen naar eigen zeggen al enkele dagen een Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied. beeld AFP, Chase Doak

Het is een civiel luchtschip en heeft volgens Peking niets met spionage te maken, aldus Chinese media vrijdag. China betreurt het dat de ballon, die ook voor de meteorologie is ingeschakeld, per ongeluk in het Amerikaanse luchtruim is terechtgekomen.

De Verenigde Staten volgen naar eigen zeggen al enkele dagen een Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied. Kort is overwogen de ballon neer te halen, maar daarvan is afgezien omdat brokstukken een gevaar zouden kunnen vormen. Het gevaarte kwam via Canada het Amerikaanse luchtruim boven Alaska binnen.

Geen risico

Bovendien verklaarde een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag al dat de ballon geen gevaar voor mensen op de grond vormt. Hij voegde eraan toe dat het gevaarte ook geen risico vormt als het gaat om het verzamelen van gevoelige inlichtingen. De Amerikaanse president Joe Biden is op de hoogte gebracht van de situatie en nam het advies over om de ballon niet neer te halen.

Inwoners van de Amerikaanse staat Montana hebben de ballon gefilmd. Zij dachten aanvankelijk dat het om een uit de koers geraakt passagiersvliegtuig of een UFO ging.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking sprak eerder al de hoop uit dat betrokken partijen de zaak rustig en voorzichtig behandelen. Speculeren en er een hype van maken helpen niet bij het oplossen van het probleem, aldus China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer