Binnenland
Geen tweede referendum in Zwolle over steun voetbal

Burgers uit Zwolle hebben bakzeil gehaald in hun protest tegen investeringen van de gemeente in het nieuwe stadion van voetbalclub FC Zwolle. De inwoners krijgen geen referendum tegen de investering. Dat oordeelde de Raad van State woensdag.

Regioredactie
In Zwolle wordt op 2 maart wel een referendum gehouden over de realisatie van een gokhal naast het toekomstige voetbalstadion. Zwollenaren mogen zich dan uitspreken over een nieuwe verordening die 400 gokautomaten toestaat. In Zwolle staat momenteel een gokhal van Flash Casino’s met 55 automaten.

De rechtbank in Zwolle verklaarde in februari vorig jaar dat de gemeenteraad een inleidend verzoek tot het houden van een referendum over de bouw van het stadion terecht had afgewezen. De 33 burgers die het verzoek hadden ingediend, hekelden de investering van 10 miljoen euro gemeenschapsgeld in het stadioncomplex. De burgers stapten daarop naar de Raad van State.

Het totale stadioncomplex kost 24 miljoen euro en krijgt 10.500 zitplaatsen. Het huidige Oosterenkstadion biedt plaats aan 6800 mensen.

Ruim 8700 Zwollenaren ondertekenden eind vorig jaar een verzoek voor een referendum over de gokhal bij het stadion. Om het referendum is gevraagd door een comité van verontruste burgers. Ze zijn bang voor een flinke toename van het aantal gokverslaafden in de stad. Het comité wordt gesteund door veertien kerken in de stad, die veel handtekeningen van kerkgangers hebben verzameld.

Willen de initiatiefnemers voor het referendum hun gelijk halen, dan moet de meerderheid van de kiezers tegen de gokhal stemmen. Die meerderheid moet dan wel bestaan uit 25.508 kiezers, ofwel 30 procent van het totaalaantal mensen met stemrecht in Zwolle. De uitslag is echter niet bindend.

Zowel FC Zwolle als een consortium van bedrijven dat het nieuwe stadion bouwt, heeft eerder aangegeven dat het referendum een gevaar vormt voor de continuïteit van de club. Beide partijen hebben haast, omdat het nieuwe veld al in september speelklaar moet zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer