Kerk & religieCGK Urk

Cgk Urk-Eben-Haëzer verbreekt band met Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Redactie kerk
30 January 2023 10:39Gewijzigd op 30 January 2023 14:06
Ds. A.C. Uitslag, beeld Sjaak Verboom
Ds. A.C. Uitslag, beeld Sjaak Verboom

Dat heeft de kerkenraad van deze gemeente per brief aan de kerkenraad van de cgk Zwolle en aan de classis Zwolle laten weten. Het verbreken van de correspondentieband betekent dat er tussen Urk-Eben-Haëzer en de cgk van Zwolle „een breuk is gekomen”, zegt ds. A.C. Uitslag, één van de twee predikanten van de gemeente, in een toelichting. „Ook sluiten we nu officieel onze kansel voor predikanten uit Zwolle en zullen we attestaties van cgk’ers uit Zwolle die op Urk komen wonen, niet meer zonder meer accepteren.”

Reden voor deze actie is dat de cgk Zwolle al jarenlang praktiserende homoseksuelen toelaat tot het avondmaal. Ds. Uitslag: „Als Zwolle maar enigszins zou laten merken dat men zich van onze Bijbels gefundeerde kritiek hierop iets aantrok en bereid zou zijn om na te denken over herziening van hun beleid, dan zouden wij deze stap niet nemen. Maar van zo’n houding proefden wij ook op de laatste classisvergadering van 11 januari helaas opnieuw niets.”

De cgk van Urk-Eben-Haëzer heeft de classis Zwolle bovendien laten weten voorlopig niet te participeren in classicale commissies, het moderamen van de classis of in deputaatschappen. Dit betekent dat ds. Uitslag door de kerkenraad is teruggetrokken uit het deputaatschap kerkelijke eenheid. „Deze besluiten gelden zolang Zwolle niet is teruggekeerd van deze zondige weg of dat de classis daadwerkelijke tuchtmaatregelen heeft genomen tegen Zwolle”, schrijft de kerkenraad in het plaatselijke kerkblad. Ds. Uitslag: „In de huidige situatie kunnen wij als gemeente binnen de classis geen sturende en verantwoordelijke rol hebben. Dat gaat schuren.”

De kerkenraad van Urk-Ebenhaëzer heeft bij de classis ook revisie aangevraagd van het op 11 januari genomen besluit om Zwolle over haar beleid ten aanzien van homoseksuelen te vermanen. „Ons probleem met dat classisbesluit is dat daarin wel gesproken wordt over Zwolles kerkelijke ongehoorzaamheid, maar dat de kerkenraad van Zwolle niet wordt aangesproken op haar visie dat het in praktijk brengen van homoseksualiteit geen zonde zou zijn”, aldus ds. Uitslag, die benadrukt dat de kerkenraad van Urk-Eben-Haëzer genoemde stappen „met verdriet en leedwezen” heeft genomen en dat zij heeft uitgesproken dat zij „christelijk gereformeerd wil blijven, zoals we vanaf 1894 zijn geweest, gebonden aan Schrift, belijdenis, kerkorde en synodale bepalingen”.

In een persoonlijke tekst die ds. Uitslag onder het kopje “pastoralia” in het kerkblad schreef, meldt de predikant verder dat het hem „tot in het diepst van zijn hart raakte toen een afgevaardigde op de classis een ruime toelating tot de avondmaalstafel beargumenteerde door te zeggen, dat Judas ook aan het avondmaal zat en van Jezus een stukje brood kreeg aangereikt”. Deze afgevaardigde zei er echter niet bij, aldus ds. Uitslag, „wat de Heere Jezus verder zei: Doch ziet de hand desgenen, die Mij verraadt, is met Mij aan de tafel. Wee de mens door welke de Zoon des mensen wordt verraden”. Zo’n selectieve omgang met Gods Woord doet afbreuk aan de Schrift, aan de heiligheid van de tafel en aan mijn getrouwe Zaligmaker. Zelden ben ik op een kerkelijke vergadering zo geraakt in mijn hart als dit moment”, aldus de predikant in het kerkblad.

Urk telt naast de Eben-Haëzergemeente overigens nog twee cgk’s: Maranatha en Ichthus. Het classisbesluit om de cgk van Zwolle te vermanen vanwege haar beleid inzake samenwonende homoseksuelen werd op 11 januari genomen mede op initiatief van de cgk Urk-Maranatha. Een van de afgevaardigden van Urk-Maranatha, ds. H. Polinder, diende toen een samen met de afgevaardigden van Lelystad, Kampen en Genemuiden opgesteld besluitvoorstel in om de kerkenraad van Zwolle te vermanen vanwege haar beleid inzake homoseksualiteit; een voorstel dat door de meerderheid van de classis werd gesteund.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer