Minister van Financiën Sigrid Kaag noemt het „heel belangrijk dat er nuance in het debat komt” over de nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld makkelijker te maken. Dat geldt niet alleen voor het maatschappelijke debat, maar ook „vanuit alle partijen”.
De nieuwe witwaswet was deze week in het nieuws, onder meer vanwege de snoeiharde kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens op de jongste versie van het wetsvoorstel voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit drukte de Tweede Kamer op het hart dat het om onrechtmatige wetgeving gaat „die u eigenlijk in deze vorm niet kan aannemen”. Ook de Raad van State houdt zorgen over het wetsvoorstel, dat al was aangepast naar aanleiding van harde kritiek.
Tijdens een reeks gesprekken tussen de Tweede Kamer en deskundigen en betrokkenen - waaronder de AP - bleek dat ook veel partijen nog worstelen met de wet. Er zijn nog veel zorgen, en de politiek zal de eventuele inbreuk in privacy en het belang van het tegengaan van het witwassen van zwart geld tegen elkaar moeten afwegen.
De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over de veelbesproken wet. Het voorstel van het kabinet moet het mogelijk maken voor banken om transacties vanaf 100 euro gezamenlijk te monitoren. Dit moet via een gezamenlijke voorziening gebeuren, waar banken dit nu nog op eigen houtje moeten doen.
Kaag benadrukt, net als de Nederlandse Vereniging van Banken al deed, dat banken nu ook al alle transacties monitoren. Maar de gezamenlijke voorziening die de wet mogelijk maakt, blijft een bron van zorg bij een aantal instituties en politieke partijen.
Het kabinet zegt dat de wet nodig is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, en de financiering van terrorisme. „We moeten het op een andere slimmere manier doen”, zegt Kaag. Ze kijkt uit naar het debat met de Tweede Kamer „om te kijken hoe we die wet verder kunnen krijgen”.