Dermatologen: Nederland te klein voor regionale preventie kanker
Nederland is te klein voor regionale preventie van huidkanker. Bovendien moet iedereen zich goed beschermen tegen de zon. Dat zegt Birgitte Visch, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandse Kankeratlas. Hoewel Visch hoopt dat de atlas mensen wakker schudt, geeft hij volgens haar geen compleet beeld van huidkanker.
De cijfers zijn namelijk een momentopname en de meest voorkomende huidkankersoort - de basaalcelcarcinoom, die 50.000 mensen per jaar treft - is niet meegenomen, aldus de voorzitter van de beroepsvereniging.
De reden dat de basaalcelcarcinoom in het overzicht ontbreekt, is volgens een woordvoerder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat de atlas heeft uitgebracht, omdat hiervan pas sinds 2016 cijfers beschikbaar zijn terwijl bij de andere varianten naar de periode 2011-2020 is gekeken.
Het IKNL geeft wel een beeld van twee andere vormen van huidkanker; melanoom en plaveiselcelcarcinoom. Die eerste wordt bijvoorbeeld vaak gezien in de provincie Noord-Holland en de tweede in Zeeland, Zuid-Holland en Friesland. Het IKNL verklaart dat doordat mensen aan de kust langer worden blootgesteld aan de zon en omdat daar een hogere zonkracht is.
Volgens Visch biedt de atlas niet genoeg informatie om dat te kunnen zeggen, want dit verklaart niet het verschil tussen Noord-Holland en bijvoorbeeld Zeeland. „Een melanoom kan ook erfelijk zijn, misschien dat die daarom meer voorkomt in de provincie Noord-Holland.” Deze vorm van huidkanker wordt minder vaak veroorzaakt door de zon dan de andere twee vormen, aldus de voorzitter.
Visch hoopt dat de atlas ertoe bijdraagt dat mensen zich nog beter realiseren hoe belangrijk het is je te beschermen tegen de zon. „Preventie is heel belangrijk, maar voor regionale preventie is Nederland te klein.” Bovendien geldt de waarschuwing voor iedereen, zegt de voorzitter. „Als je drie weken op vakantie gaat naar de kust moet je je goed insmeren, maar dat geldt ook als je in het oosten woont en daar in de zon gaat zitten.”
Ook het oncologisch ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam wijst op het belang van preventie op landelijk niveau. Zo veroorzaakt roken volgens het ziekenhuis een derde van alle kankergevallen. En dat terwijl bijvoorbeeld de ‘sjoemelsigaret’ - die op papier minder schadelijk lijkt dan hij in werkelijkheid is - nog steeds in de schappen ligt. „Er zijn al maatregelen genomen om roken te ontmoedigen, maar hier moet nog verder op worden ingezet”, aldus medisch directeur van het ziekenhuis Jacqueline Stouthard.