Buitenland
Ontheiliging op een heilige berg in Jeruzalem

Afgebroken kruisen, omvergeworpen stenen, vernielde graven. Het waren begin deze week de stille getuigen van de schending van de protestantse begraafplaats op de berg Sion in Jeruzalem.

Beheerders van de begraafplaats schatten de schade op zo’n 100.000 dollar. beeld AFP, Ahmad Gharabli
Beheerders van de begraafplaats schatten de schade op zo’n 100.000 dollar. beeld AFP, Ahmad Gharabli

Een bewakingscamera legde de ontheiliging feilloos vast. Op de beelden is te zien dat twee als orthodoxe Joden geklede tieners zich op nieuwjaarsdag eerst naar een groot kruis op het kerkhof begeven. Nadat ze dat omver hebben getrokken, vernielen ze nog diverse andere christelijke symbolen en trappen zerken om. De Israëlische politie heeft de zaak in onderzoek.

De historische begraafplaats werd in 1848 in gebruik genomen en wordt bijgehouden door de Church Missionary Trust Association, verbonden aan de Anglicaanse Kerk. Er liggen onder anderen diverse Britten begraven die een belangrijke rol speelden tijdens de periode voor de stichting van de staat Israël.

Het is niet voor het eerst dat christelijke plaatsen in Jeruzalem het doelwit zijn. Diverse kerken, kloosters en begraafplaatsen moesten het al eerder ontgelden.

Kerkleiders in Jeruzalem gaven een verklaring uit waarin zij de vernielingen veroordelen. Ze waarschuwen voor radicale groeperingen die erop uit zijn „de christelijke aanwezigheid te verminderen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer