Kerk & religieChristenvervolging
Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

De Iraanse voorganger Matthias Haghnejad is op tweede kerstdag opnieuw gearresteerd samen met twee andere christenen.

Redactie kerk
De Iraanse voorganger Matthias Haghnejad. beeld CSW
De Iraanse voorganger Matthias Haghnejad. beeld CSW

Dat meldde Christian Solidarity Worldwide (CSW) woensdag.

Pastor Matthias (Abdulreza Ali) Haghnejad van de Kerk van Iran zat al in gevangenis vanwege zijn geloof. Op tweede kerstdagavond mocht hij met verlof en bezocht hij mede-christen Amir Roshandal in de stad Anzali in de provincie Gilan. Tijdens een inval werd hij samen met Roshandal en nog een andere christen, Massoud Veis-Khani, opgepakt. Alledrie zijn ze overgebracht naar de Lakangevangenis in Rasht. Dinsdag werd ook de vrouw van Haghnejad, Anahita Khademi, aangehouden en naar dezelfde gevangenis gestuurd.

Pastor Haghnejad werd in september 2019 met acht andere leden van de Kerk van Iran veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege „het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en het bevorderen van het zionistische christendom.”

De voorganger en de andere christenen kwamen op 30 december 2021 vrij in afwachting van de herziening van hun vonnis. Dit gebeurde na een uitspraak van het hooggerechtshof dat „alleen het prediken van het christendom geen bedreiging voor de nationale veiligheid vormt.” In februari 2022 werden de christenen vrijgesproken.

Op 15 januari vorig jaar werd de predikant echter opnieuw opgepakt vanwege „handelen tegen de veiligheid van het land door het christendom buiten de kerk te bevorderen in een huiskerk en informatie te verstrekken aan de vijanden van de islam.” Op deze aanklacht staat een celstraf van zes jaar.

Twee andere christenen Behnam Akhlaghi and Babak Hosseinzadeh, die ook in februari vorig jaar werden vrijgesproken, zijn beschuldigd van „propaganda tegen de staat”. Zij zijn op borgtocht vrijgelaten.

De directeur van CSW Mervyn Thomas roept op tot „onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de voorganger en zijn vrouw, evenals van de andere mannen die worden vastgehouden en allen die gevangen zitten in verband met hun religie of overtuiging”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer