Binnenlandvuurwerkverbod
Vuurwerkfan maalt niet om verbod

Een recordbedrag van 110 miljoen euro ging zaterdagnacht de lucht in. Van een vuurwerkverbod in twaalf gemeenten was niets te merken.

Vuurwerk in Rotterdam, ondanks het verbod. beeld ANP, TOBIAS KLEUVER
Vuurwerk in Rotterdam, ondanks het verbod. beeld ANP, TOBIAS KLEUVER

Zo was onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam en Apeldoorn het geknal van vuurwerk op grote schaal te horen. In deze steden gold een afsteekverbod. Eerder meldde Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland al dat er in de gemeenten waar niet mocht worden afgestoken net zoveel vuurwerk werd verkocht als in gemeenten zonder verbod.

Volgens de politiebonden was het op veel plekken een drukke nieuwjaarsnacht voor politiemensen en waren er tal van incidenten zoals vernielingen en brandstichtingen. Meerdere agenten liepen letsel op, doordat ze bijvoorbeeld bekogeld werden met vuurwerk.

Een van de plekken waar het mis ging, was in Achterberg, een dorp in de gemeente Rhenen. Daar werd zwaar illegaal vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Nadat de burgemeester een noodbevel afgaf, keerde de rust weer.

Xander Simonis, voorzitter van politiebond ANPV, pleit voor een landelijke aanpak. „Je ziet dat dit zwabberbeleid van de overheid helemaal niet werkt”, aldus Simonis. Ook voorzitter Jan Struijs van politiebond NPB bekritiseert het huidige beleid. „Hoe geloofwaardig zijn we als rechtsstaat als we zeggen dat in twaalf gemeenten een vuurwerkverbod geldt, en in de driehonderd andere niet?”

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, waar een afsteekverbod gold, sprak zondag woorden van gelijke strekking. De huidige situatie, waarin maar een paar gemeenten een verbod hanteren, is een „niet te winnen wedstrijd”, aldus Bruls. Nederland is te klein voor dergelijke verschillen in beleid, vindt hij.

Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft „nogmaals een dringend appel” gedaan op het kabinet om met een landelijk vuurwerkverbod te komen.

Ondanks oproepen van burgemeesters, hulpverleners en artsen, is de politiek verdeeld over een vuurwerkverbod. Tot nu toe haalden voorstellen om consumentenvuurwerk helemaal te verbieden geen meerderheid in de Tweede Kamer. Vooral de Partij voor de Dieren en GroenLinks pleiten voor een totaalverbod. Partijen als de PVV en BBB willen juist geen beperkingen.

De SGP heeft voorstellen voor een verbod in het verleden vaak gesteund. Ook tekende de partij het vuurwerkmanifest, een initiatief van twee oogartsen die pleiten voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk.

Vuurwerkmanifest

Toch staat de SGP er „een beetje dubbel” in, zegt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop desgevraagd. Hoewel de SGP „niets met vuurwerk heeft” is de traditie van vuurwerk afsteken „een maatschappelijk gegeven waar je niet omheen kunt”, aldus Bisschop. „Of een totaalverbod een goede oplossing is, vraag ik me eerlijk gezegd af.”

Handhaving is een lastig punt, stelt Bisschop. „Wij pleiten ervoor om in ieder geval de zwaardere categorieën te verbieden. Maar dat de internationale handel daarbij floreert is duidelijk. Als je een stevig beleid voert, moet je ook bereid zijn stevig te handhaven. Dat gebeurt al incidenteel met controles bij de grenzen, maar het is een druppel op een gloeiende plaat.”

Zolang er niet wordt ingezet op handhaving, blijft een verbod symboolpolitiek, stelt Bisschop. „Daar houden we niet van.”

18929617.JPG
Hans van der Pas. beeld Gemeente Rhenen

Hans van der Pas, burgemeester van Rhenen, denkt niet dat een vuurwerkverbod zal helpen om uitwassen zoals in Achterberg te voorkomen. „Dit soort gedrag van het gooien van explosieven naar iemands hoofd kan te maken hebben met drank, drugs of groepsdruk, maar niet met vuurwerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Oud en nieuw

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer