Koninklijk Huisterugblik 2022

Deken Ruan Crew: Ik gedenk Elizabeth II om haar persoonlijke geloof

Heel positief. Dat is hoe Ruan Crew, voorganger van de anglicaanse Holy Trinity Church in Utrecht, ​terugblikt op het leven van de in september overleden Britse koningin Elizabeth II. „In het bijzonder waardeer ik de manier waarop ze de laatste tien, twintig jaar sprak over haar persoonlijk geloof. Ze had het in haar kersttoespraken niet in algemene termen over wat de kerk gelooft, maar waar „ik” troost uit haal en over „mijn” geloof in Jezus Christus. Ze bracht geen algemene boodschap, maar een uitgesproken christelijke.”

Mark Wallet
31 December 2022 09:34
Een portret van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, tentoongesteld op de Britse ambassade in Parijs.  beeld AFP, Christian Hartmann
Een portret van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, tentoongesteld op de Britse ambassade in Parijs.  beeld AFP, Christian Hartmann

Over haar rol als „supreme governor” van de Church of England is de Utrechtse geestelijke ook uitgesproken positief. „Ze was niet het hoofd van de kerk hè”, zegt hij voor de zekerheid. „Dat is Jezus Christus. Als hoogste gouverneur heeft de Britse vorst de taak garant te staan voor de vrijheden van de kerk. Aan die opdracht heeft Elizabeth heel mooi invulling gegeven.”

Als uiting van verbondenheid met de koningin stelden anglicaanse kerken in Nederland na het overlijden van Elizabeth hun gebouwen open voor ieder die haar wilde gedenken. In de kerken lagen condoleanceregisters; soms was er zelfs een aparte herdenkingsdienst. Crew: „Dat gebeurde bijvoorbeeld in Den Haag, waar vanouds hechte banden bestaan met de Britse ambassade. In Utrecht hebben we de koningin herdacht in de zondagse dienst na haar overlijden.”

18906299.JPG
Deken Ruan Crew, hier bij Op1. beeld Ruan Crew

Volgens Crew, die tevens supervisor (deken) is van alle anglicaanse kerken in Nederland, was er veel belangstelling voor de kerkelijke initiatieven. „Voor iedereen met een Britse achtergrond kwam het overlijden van Elizabeth heel dichtbij: we kenden eigenlijk geen andere koningin. Elizabeth diende al ten tijde van Churchill. Ook niet-kerkelijke mensen wisten nu de weg naar de kerk te vinden. Dat is voor een Brit overigens ook vrij natuurlijk: kerk en staat zijn in Groot-Brittannië niet zo gescheiden als hier in Nederland.”

Er kwamen overigens niet alleen bezoekers met een Britse achtergrond naar de kerken, maar ook veel mensen uit het Gemenebest, aldus Crew. Elizabeth was tenslotte ook hun koningin: de Britse vorst regeert niet alleen over het Verenigd Koninkrijk, maar ook (symbolisch) over de 55 andere landen van het Gemenebest.

Of de breed gewaardeerde uitvaartdienst van Elizabeth in Westminster Abbey tot meer belangstelling voor de anglicaanse traditie heeft geleid, vindt Crew lastig te zeggen. „Strikt genomen was het overigens geen puur anglicaanse dienst. Ook geestelijken uit andere tradities waren bijvoorbeeld betrokken bij de voorbeden. Dat is een uiting van het gezonde spanningsveld waarin de Church of England staat als kerk voor iedereen.”

Zijn eigen gemeenschap in Utrecht verwelkomde na de uitvaart wel „een klein aantal” mensen die terugkeerden naar de kerk. „Voor hen vormde het kijken van de uitvaartdienst het zetje om ook reguliere diensten weer te gaan bezoeken.” Crew merkt los daarvan dat zijn kerk zich in een zekere belangstelling mag verheugen. „Mensen vinden ruimte in de liturgie, in combinatie met een goede, Bijbelse, preek.”

In de anglicaanse diensten klinkt inmiddels iedere zondag een gebed voor de nieuwe koning Charles III. „We bidden voor de koning en iedereen in een leidinggevende positie. Of beter: voor de koningen. Hier in Nederland nemen we natuurlijk ook koning Willem-Alexander mee in de gebeden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer