Binnenland
Vuurwerkverkoop Nederland start deze donderdag weer na drie jaar

Consumenten kunnen vanaf donderdag voor het eerst na coronatijd weer vuurwerk kopen. De verkoop duurt drie dagen. De online verkoop loopt al sinds november.

Redactie binnenland
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

De vuurwerkbranche verwacht dat de legale verkoop dit jaar zo’n 85 miljoen euro oplevert. Dat is ruim 10 procent meer dan de 77 miljoen euro in 2019. Verkopers zagen het aantal bestellingen in de voorverkoop flink stijgen. Volgens Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk ging het om anderhalf tot twee keer zoveel bestellingen in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

De Nederlandse belangstelling voor Duits vuurwerk lijkt ook dit jaar weer groot te zijn. Misschien nog wel groter dan voor de coronacrisis, denkt VuurwerkDuitsland, een bedrijf met verschillende vestigingen vlak over de Nederlandse grens.

Duits vuurwerk is over het algemeen goedkoper en volgens de kenners mooier dan vuurwerk in Nederland. In Duitsland zijn bovendien alle soorten vuurwerk nog te koop, van scherts- en fopvuurwerk zoals knalerwten tot peperdure, grote vuurpijlen en zware knallers. In Nederland moet een vuurwerkverkoper aan strenge regels voldoen, maar in Duitsland is de verkoop overal toegestaan, bijvoorbeeld in supermarkten.

Van deze donderdag tot en met zaterdag rijden marechaussee en politie wat vaker door de grensregio om een oogje in het zeil te houden. Vaak zijn ook verkeersregelaars nodig om de kilometerslange files van de grens naar Duitse vuurwerkwinkels en terug in goede banen te leiden.

Vuurwerktoeristen

In twaalf gemeenten geldt met oud en nieuw een verbod. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Nijmegen en Apeldoorn is vuurwerk afsteken verboden. Buurgemeenten zijn niet bang voor zogeheten vuurwerktoeristen, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Zo grenst Haarlemmermeer aan Haarlem en aan Amsterdam. In beide gemeenten is vuurwerk afsteken verboden, maar Haarlemmermeer neemt geen extra maatregelen.

Het aantal jongeren dat naar Halt moest vanwege een vuurwerkovertreding is vorig jaar gehalveerd. In 2020 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 1400 jongeren bij Halt voor bijvoorbeeld een taakstraf of leerstraf. In 2021 waren het er 690. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de telling in 2005, toen nog ruim 5000 jongeren werden doorverwezen vanwege vuurwerkdelicten.

Bij incidenten deze week zijn verschillende mensen opgepakt en gewond geraakt. In een woning aan de Van der Schellingstraat in Rotterdam Noord zijn dinsdagavond drie personen, onder wie een kind, lichtgewond geraakt door een explosie. Volgens de politie is er zwaar illegaal vuurwerk afgestoken. In Maastricht vonden agenten onlangs 10 kilogram cobra’s in een woning. De bewoner had de explosieven opgeslagen in een slaapkamer.

In ’s-Hertogenbosch vond de politie 400 kilo illegaal vuurwerk in een huis. Een jongen uit het Brabantse Roosendaal was dinsdag het haasje toen de politie 130 kilo vuurwerk in zijn woning ontdekte. Een 13-jarige jongen werd dinsdag betrapt toen hij vuurwerk afstak terwijl het nog niet mocht. In de woning van zijn ouders bleek 20 kilo professioneel vuurwerk te liggen. En in Zevenbergschen Hoek heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie donderdag een vuurwerkexplosief ontmanteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer