Onderwijs & opvoedingonderwijs
Uitval docenten blijft zorgpunt

De kerstvakantie lonkt. Maar voor het zover is, blijft het voor scholen een uitdaging om de bezetting op peil te houden en lesuitval zo veel mogelijk te voorkomen. „We hebben weinig reserves meer.”

Het landelijk lerarentekort bemoeilijk het oplossen van lesuitval. beeld ANP, Robin Utrecht
Het landelijk lerarentekort bemoeilijk het oplossen van lesuitval. beeld ANP, Robin Utrecht

Gemiddeld vielen in de laatste twee weken van september en de eerste twee van oktober per scholier wekelijks zo’n twee tot vier lesuren uit. Dat bleek begin deze week uit onderzoek van Trouw, Ouders & Onderwijs en Investico.

Reformatorische scholen herkennen zich in de percentages. Tegelijkertijd zien ze geen opleving van het ziekteverzuim in december, wanneer de dagen korter en kouder worden, de weerstand afneemt en de griep doorgaans toeslaat. „De laatste weken blijft de uitval gelukkig binnen de perken”, zegt Lute-Geert Verdouw, adjunct-directeur van het Driestar College Gouda. „Wel zien we de afgelopen periode af en toe een kleine piek door griep of corona. Maar in zijn geheel zie ik de afgelopen weken geen sterke toename van verzuim, de afgelopen weken.”

Dat is ook de ervaring van Jaap van Dam, bestuursvoorzitter van het Ichthus College in Veenendaal, en Sieger van Looijengoed, woordvoerder en teamleider personeelszaken van de Fruytier scholengemeenschap in Apeldoorn. „Vergeleken met november is ons verzuim deze maand zelfs gedaald”, zegt Van Looijengoed. „Dat is ook het geval ten opzichte van een jaar eerder, toen we nog volop te maken hadden met corona.”

Op het Ichthus College is het aantal lessen dat uitvalt de laatste periode eveneens niet extreem hoog. „Het ligt iets boven het gemiddelde, maar dat heeft er vooral mee te maken dat relatief veel collega’s met zwangerschapsverlof zijn.”

De afgelopen jaren is lesuitval wel steeds een zorgelijk thema geweest, zegt Verdouw van het Driestar College. Door het lerarentekort is het lastig om uitval op te vullen. Hij wijst erop dat voor veel vakken de zogeheten kaasschaafmethode al is toegepast. „Dat betekent dat leerlingen een uur minder les krijgen dan eigenlijk gepland staat. De reserves zijn op en daardoor hebben leerlingen vaker dan een aantal jaar geleden een tussenuur.”

Alledrie de scholen proberen die tusssenuren zoveel mogelijk te voorkomen. Zo zet het Driestar College een externe pool in van uitzendkrachten en nemen studenten een deel van de lessen over. Het Ichthus College vervangt de uren die uitvallen doorgaans door uren waarin leerlingen onder toezicht van een surveillant zelfstandig lezen. Daarnaast heeft de Veenendaalse school een constructie waarbij zogeheten student-assistenten leerlingen individueel of in kleine groepjes bijspijkeren voor de vakken waarmee scholieren moeite hebben. Ook het Driestar College kent zo’n constructie. Verdouw: „Op die manier proberen we toch zo goed mogelijk onderwijs te bieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer