CU en CDA willen wettelijke basis tegen prijsstunten met voedsel
Den Haag. Het kabinet moet ervoor zorgen dat er een wettelijke basis komt om prijsstunten met agrarische basisproducten als fruit, groente, zuivel en vlees tegen te gaan.
Dat vinden coalitiepartijen ChristenUnie en CDA. Zij zullen later deze woensdag een voorstel hiervoor indienen tijdens het debat over begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Wel zou er ruimte moeten blijven voor het afprijzen van levensmiddelen vanwege de houdbaarheidsdatum. Dit om voedselverspilling te voorkomen.
Kamerleden Pieter Grinwis (CU) en Derk Boswijk (CDA) stellen in de motie dat het gestunt door supermarkten met de prijs van vers voedsel nadelige gevolgen heeft voor de prijs die de boer ontvangt. Ook zou het voedselverspilling tot gevolg hebben. De parlementariërs wijzen er verder op dat Frankrijk, België en Zwitserland al wetgeving hebben ingevoerd om prijsstunten met voedsel tegen te gaan.
Grinwis en Boswijk noemen in de motie ook dat in Nederland in 2021 een verbod op prijsstunten met alcohol is ingevoerd. Door de aanpassing van de Alcoholwet mag er niet meer dan 25 procent korting worden gegeven op dranken waar alcohol in zit.
Boerenorganisatie Agractie pleitte eerder al tegen stunten op de prijs van agrarische basisproducten. De organisatie schreef in een vorig jaar verschenen visie dat er een gedragscode moet komen voor voedselketenpartijen. Een van de punten daarin zou de afspraak van het niet stunten met voedselprijzen moeten zijn. „Dit legt een te grote indirecte prijsdruk op de primaire producent. In plaats van reclame op prijs, zou reclame op onderscheidende kwaliteit een optie zijn”, aldus Agractie in de visie.
Bijmengen
Boswijk komt verder met een motie over het verplicht bijmengen van bijvoorbeeld melk met duurzamer geproduceerde melk. In de motie wordt de regering gevraagd om te onderzoeken „of en hoe een bijmengverplichting van duurzame grondstoffen opgelegd aan de verwerkende industrie kan bijdragen aan het verbeteren van het verdienmodel” van boeren. Volgens Boswijk steunen in elk geval de vier coalitiepartijen en SP en Volt de motie.
Landbouwminister Piet Adema sprak vorige maand in een Kamerdebat positief over bijmenging. „Dit zijn precies maatregelen die ons ongelooflijk goed kunnen helpen om de doelstellingen te gaan bereiken. En dit soort maatregelen wil ik ook meenemen in het landbouwakkoord”, stelde hij.