Basisscholen in en om Staphorst hebben maandag ruim 250 „inclusieve sinterklaaspakketten” ontvangen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De actiegroep wil scholen op die manier aanmoedigen het sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet te vieren. „Ik wil er niets meer over kwijt”, zegt een basisschooldirecteur.
De reuring rond de Staphorster sinterklaasintocht is nog niet voorbij. Ruim twee weken geleden werden activisten van KOZP en waarnemers van Amnesty International belaagd toen ze op weg waren naar een demonstratie tijdens de intocht in het dorp.
Als reactie op die gebeurtenissen heeft KOZP „inclusieve sinterklaaspakketten” naar alle basisscholen in het dorp gestuurd. In het pakket zit onder meer een werkboek voor kinderen en een docentenhandleiding. Daarnaast maken ook chocola, slingers, cadeaupapier en een inclusief sinterklaasspel deel uit van de gift. Met de artikelen hoopt de groep „bewustwording over een noodzakelijke duurzame transitie van Zwarte Piet naar Piet te vergroten”.
Slachtoffers
Jan Kuijers, directeur van de Koning Willem-Alexanderschool in het Overijsselse dorp, heeft weinig zin om inhoudelijk op het inclusieve sinterklaaspakket te reageren. „Inmiddels is alles wel gezegd over Zwarte Piet in Staphorst. Ik wil er geen woorden meer aan vuil maken.”
De basisschooldirecteur geeft aan dat de pakketten zaterdag aangeboden zijn aan de school. „Maar toen waren wij natuurlijk dicht, dus hebben we de spullen maandag in ontvangst genomen.”
Op de vraag wat zijn school met de pakketten gaat doen, gaat Kuijers niet in. „We zijn onderdeel van de Scholen met de Bijbel. We vieren helemaal geen Sinterklaas.”
Volgens de Meppeler Courant wordt op slechts de helft van de tien basisscholen Sinterklaas gevierd. „En die gebruiken voor een deel al roetveegpieten.”
KOZP blijft Staphorst in het vizier houden. Afgelopen zaterdag, tijdens de bijeenkomst voor ‘Staphorst-slachtoffers’ in Den Haag, riep de organisatie op om het Overijsselse dorp volgend jaar te overspoelen met honderden demonstranten. „Houd je agenda leeg en tot volgend jaar in Staphorst”, zo klonk het.