Binnenland
Ministeries: benaderen boeren door Schiphol nu nog volgens regels

Dat Schiphol Group boeren blijkt te benaderen met een aanbod om hen uit te kopen en de ‘stikstofruimte’ over te nemen, is volgens de regels, zeggen betrokken ministeries. Maandag bleek dat er zelfs al meerdere boeren zijn uitgekocht door het concern, dat daarmee stikstofruimte voor zowel luchthaven Schiphol als Lelystad Airport wil verwerven.

„De luchthaven voert conform de regels gesprekken met verschillende bedrijven waaronder agrarische bedrijven”, zegt het ministerie van Financiën desgevraagd.

Dat bedrijven en overheidsdiensten zelf boerderijen opkopen is evenwel omstreden. Het kabinet heeft eind vorige maand juist plannen aangekondigd waarmee „dit soort praktijken” aan banden wordt gelegd, zegt een woordvoerder van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daardoor kan zij hier nu nog niks tegen doen. Het kabinet wil een voorkeursrecht krijgen bij de uitkoop van boeren en andere bedrijven voor hun stikstofvergunning. Dat zou moeten leiden tot meer regie in het beleid.

Financiën zegt in een reactie dat het departement is geïnformeerd „over de door Schiphol genomen diverse acties om stikstofruimte te verwerven”, laat een woordvoerster weten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan dat de regels voor het verkrijgen van stikstofruimte voor een natuurvergunning „voor alle initiatiefnemers gelijk” zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer