BinnenlandIn de schijnwerpers

Speciale waterbak voor jonge steenuil

De steenuil is een graag geziene vogel, maar hij heeft het moeilijk. Ruim 10 procent van de jonge uilen verdrinkt bij het drinken van water.

2 December 2022 18:32
Coördinator Saskia Bremer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland in Ederveen waar de drinkbakken donderdag werden uitgedeeld.  beeld Niek Stam
Coördinator Saskia Bremer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland in Ederveen waar de drinkbakken donderdag werden uitgedeeld.  beeld Niek Stam

Om de verdrinkingen tegen te gaan, werden donderdag in Ederveen honderd uilvriendelijke drinkbakken uitgedeeld. Saskia Bremer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland coördineert het project en spreekt van een stap in de goede richting.

Waarom zijn de speciale drinkbakken nodig?

„Steenuilen zitten vaak in de buurt van boerderijen en drinken daarom geregeld uit drinkbakken voor koeien, varkens en paarden. Die zijn diep en hebben bovendien een gladde wand. Dit zorgt ervoor dat uilen gemakkelijk in het water vallen en verdrinken.”

Hoe voorkomt een uilvriendelijke drinkbak dit?

„De bakken hebben een raster aan de binnenkant. Dat is eigenlijk een soort ladder. Daardoor kan een uil die in het water valt alsnog omhoog klimmen.”

U coördineert het project. Wat komt daar allemaal bij kijken?

„Ik zorg ervoor dat de drinkbakken op de juiste plaats terechtkomen. Daarvoor voer ik overleg met verschillende steenuilenwerkgroepen. Die doen onderzoek naar de steenuil in een bepaalde regio. Zij weten waar de vogels zitten en waar de bakken moeten staan.”

Hoe gaat het eigenlijk met de steenuil in Nederland?

„Niet erg goed. We zien dat de vogel in aantal snel terugloopt. Dat komt doordat het kleinschalig cultuurlandschap in Nederland voor een groot deel is verdwenen. Dit zijn kleine landschappen met veel variëteit, dus met een weiland, boomgaard en moestuin. Ofwel een klein, door de mens bewerkt zelfvoorzienend gebied. Daar voelt de steenuil zich thuis.”

Waarom is deze uil zo belangrijk?

„De kleine roofvogel heeft een unieke plaats in het cultuurlandschap en staat aan de top van een voedselketen. Dat betekent dat als er in een gebied steenuilen zitten er ook muizen, wormen en nachtvlinders aanwezig moeten zijn. Die beestjes zorgen voor biodiversiteit, ofwel een gezond landschap. Het verdwijnen van de kleine uil betekent dus een verlies aan biodiversiteit. En ook belangrijk. De steenuil is een prachtvogel. Het zou echt jammer zijn als die verdwijnt.”

In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer