PolitiekVoorjaarsnota

SGP-Kamerlid Stoffer kritisch op Voorjaarsnota: Wij zien drie grote blinde vlekken

De deal over de Voorjaarsnota betekent extra geld voor defensie, de Nedersaksenlijn en een hogere huurtoeslag. Het blijft vooralsnog onduidelijk hoe deze extra uitgaven betaald worden.

16 April 2025 16:05Gewijzigd op 16 April 2025 17:46Leestijd 3 minuten
BBB-partijleider Van der Plas staat de pers te woord na afloop van de onderhandelingen over de Voorjaarsnota. beeld ANP, Robin Utrecht
BBB-partijleider Van der Plas staat de pers te woord na afloop van de onderhandelingen over de Voorjaarsnota. beeld ANP, Robin Utrecht

Opgelucht, vermoeid en voortbewegend op de laatste restjes adrenaline stonden de onderhandelaars van de regeringspartijen woensdag rond het middaguur de pers te woord. Er ligt een akkoord over de voorjaarsnota, maar daar ging een recordlange onderhandelsessie aan vooraf. De nacht van dinsdag op woensdag liepen de besprekingen onafgebroken door.

Het was het waard, klonk het unaniem uit de monden van de partijleiders. Ze hebben hun best gedaan voor hun kiezers en waren er dan ook als de kippen bij om de resultaten te delen waar ze trots op zijn.

„Als het kabinet in het najaar op onze steun wil rekenen, zal het echt nog in beweging moeten komen”

Chris Stoffer, SGP-fractievoorzitter

De volledige inhoud van de Voorjaarsnota is pas bekend zodra het stuk naar de Tweede Kamer gestuurd wordt. Zolang dat niet gebeurt, blijft het onduidelijk hoe de extra uitgaven betaald worden. Daar willen de partijleiders niets over kwijt.

De VVD wist te melden dat er 1,1 miljard euro extra geïnvesteerd wordt in defensie en veiligheid. Verder heeft de partij zich ingezet voor een lagere energierekening en wordt een bezuiniging op de kinderopvang geschrapt.

PVV-leider Wilders is blij dat hij bereikt heeft dat er een miljard euro vrijgemaakt wordt om de huurtoeslag te verhogen. Ook komt er dit en volgend jaar geen huurstijging voor sociale huurwoningen.

BBB deelde verheugd dat er extra geld gaat naar een aantal infrastructuurprojecten. Zo komt er 1,9 miljard euro beschikbaar voor de Nedersaksenlijn, de te realiseren spoorverbinding tussen Enschede en Groningen via Emmen. Ook voor de aanpak van de N50 en N36 in Overijssel worden honderden miljoenen beschikbaar gesteld. En er gaat dit en volgend jaar 600 miljoen euro extra naar boeren.

Ook de btw-verhoging op boeken, cultuur, kranten en sport gaat definitief niet door

NSC heeft voor elkaar gekregen dat er 200 miljoen euro beschikbaar komt om het arbeidsongeschiktheidsstelsel te vereenvoudigen. Ook is er budget gereserveerd om gedupeerden te compenseren die jarenlang een te lage arbeidsongeschiktheidsuitkering kregen van het UWV.

Btw

Verder gaat er extra geld naar gemeenten voor de jeugdzorg en gaat de btw-verhoging op boeken, cultuur, kranten en sport definitief niet door.

De oppositie reageert kritisch op het bereikte akkoord. „Wij zien naast veel moois, ook drie grote blinde vlekken”, luidt de eerste reactie van SGP-Kamerlid Chris Stoffer. „Als het kabinet in het najaar op onze steun wil rekenen, zal het echt nog in beweging moeten komen.”

„Defensie en de energierekening komen er bekaaid vanaf”

Rob Jetten, D66-fractievoorzitter

Stoffer doelt op extra geld voor ontwikkelingshulp, gezinnen en om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. „Als het kabinet wil dat de SGP een constructieve houding blijft aannemen, zullen ze ons hierop echt tegemoet moeten komen.”

„Defensie en de energierekening komen er bekaaid vanaf”, vindt D66-fractievoorzitter Rob Jetten. „Terwijl echte doorbraken nodig zijn, kiest de coalitie voor uitstel op klimaat, stikstof en meer woningen.”

Zoet

„Nu zien we het zoet voor de korte termijn”, schrijft SP-partijleider Jimmy Dijk op het sociale medium X. „Structurele problemen als woningnood, zorgkosten en dure boodschappen blijven.”

De vier coalitiepartijen denken verschillend over de beschikbare ruimte op de begroting, maar volgens minister Eelco Heinen (Financiën) is er niet afgeweken van de begrotingsregels. Het onderhandelresultaat leidt er volgens hem niet toe dat het begrotingstekort en daarmee de staatsschuld oploopt.

Er zijn ook dossiers waarvoor geen extra geld beschikbaar gesteld wordt. Er komt geen extra geld voor het cellentekort, meldde PVV-leider Geert Wilders. Ook voor asielopvang, stikstof en klimaat zijn geen extra middelen vrijgemaakt.

De Voorjaarsnota wordt donderdag besproken in de ministerraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer