België mag op NAVO-top niet meepraten, vreest topmilitair
België hoeft er niet op te rekenen dat het mag meepraten op de NAVO-top in Den Haag als het niet snel meer geld steekt in defensie, vreest zijn hoogste militair. Het land is nog altijd ver verwijderd van de NAVO-afspraak om 2 procent van de omvang van de economie aan defensie te besteden en dat accepteert het bondgenootschap volgens de Belgische generaal Frederik Vansina niet langer.
België is een van de slechtst presterende NAVO-landen en denkt pas in 2029 aan de bestedingsnorm te voldoen. Terwijl de alliantie inmiddels alweer onderhandelt over een hoger doel en dat op de top eind juni in Den Haag hoopt vast te stellen.
2029 „is veel te laat”, zei Vansina donderdagochtend op de Belgische nieuwszender Radio 1. Hij denkt „eerlijk gezegd” dat de andere lidstaten niet langer willen luisteren naar een bondgenoot die de 2 procent niet haalt. „Ik ben niet overtuigd dat die de zaal zal mogen binnenkomen” op de top.
Alle 32 NAVO-landen worden in Den Haag uitgenodigd, maar lakse of dwarse lidstaten leveren volgens diplomaten invloed in. Zeker nu de VS fors hogere investeringen eisen en achterblijvers ronduit dreigen met vergelding.
België vreest nog niet dat de boosheid van bondgenoten zijn status als gastland voor NAVO-hoofdkwartieren zal raken, zei defensieminister Theo Francken eerder tegen het ANP. „Ik denk niet dat het direct mogelijk is.” Het hoofdkwartier waar secretaris-generaal Mark Rutte zetelt „staat hier pas” en het militaire zenuwcentrum SHAPE en een onderkomen voor NAVO-agentschap NCIA „zijn we volop aan het bouwen. Ik denk dat we altijd een goede host zijn geweest en voor mijn part blijft dat zo”. Vorige maand vond de nieuwe Belgische regering het wel nodig om aan te kondigen dat ze „fors diplomatiek inzet op behoud” van NCIA.
De Belgische commandant der strijdkrachten roert zich normaliter zelden in de media, maar Vansina sprak zich donderdag voor een keer wel uit. Hij hoopt de Belgische politiek aan te sporen snel meer geld aan defensie te besteden. Dat de Europese Commissie de begrotingsregels wil versoepelen zodat armlastige landen als België in defensie kunnen investeren, noemt de generaal alvast goed.