EconomieVerenigde Staten

VS belasten invoer van aluminium en staal met 25 procent

Donald Trump heeft maandag een decreet getekend voor importheffingen op alle staal- en aluminiumimporten in de Verenigde Staten. Het gaat om een heffing van 25 procent.

Redactie online
10 February 2025 23:53Gewijzigd op 11 February 2025 07:40
Trein (torpedowagen) voor het vervoeren van vloeibaar ruwijzer van de Hoogovens naar de Oxystaalfabriek op het bedrijfsterrein van Tata Steel. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Trein (torpedowagen) voor het vervoeren van vloeibaar ruwijzer van de Hoogovens naar de Oxystaalfabriek op het bedrijfsterrein van Tata Steel. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Trump zei dat er „geen uitzonderingen” komen, al leek hij daar later op terug te komen. De Amerikaanse president zegt ook tarieven voor andere producten zoals auto’s en chips te overwegen.

De Amerikaanse preesident noemt de heffingen „een flinke stap” en zegt dat deze Amerika „weer rijk gaan maken”. Hij had de tarieven een dag eerder al aangekondigd. Europese staalbrancheorganisaties reageerden direct bezorgd. Het Britse UK Steel zei te vrezen voor een „verwoestende klap”. De nieuwe heffingen gaan op 4 maart in, meldt een functionaris van het Witte Huis.

Trump voerde tijdens zijn eerste termijn als president (2017-2021) tarieven van 25 procent in voor staal en 10 procent voor aluminium. In de afgelopen jaren kregen verschillende handelspartners rechtenvrije quota’s, waaronder Canada, Mexico, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Economen en analisten zijn het er volgens The New York Times over eens dat importheffingen de economie schaden en leiden tot prijsverhogingen in veel verschillende industrieën. De VS zijn vooral voor aluminium afhankelijk van invoer.

Trump tijdens de ondertekening van het decreet. beeld EPA, Alexander Drago

De Australische premier Anthony Albanese vertelde verslaggevers dat Trump ondanks zijn belofte voor eenduidig beleid toch een uitzondering voor Australisch staal en aluminium overweegt. De VS hebben een handelsoverschot met Australië, zei Trump op vragen daarover. „Ze zijn nogal ver weg en hebben veel vliegtuigen nodig”, aldus de Amerikaanse president.

Sinds zijn inauguratie heeft Trump importheffingen van 10 procent ingesteld voor verschillende Chinese producten. Bijna werden buurlanden Mexico en Canada getroffen met importheffingen van 25 procent voor al hun uitvoer naar de VS, maar die maatregel werd op het laatste moment een maand uitgesteld. Hij heeft ook gedreigd met importheffingen voor producten uit Europa en een reeks andere landen.

Tata

Staalfabrikant Tata zei maandag al bezorgd te zijn om de te verwachten heffingen. Tata zei zich op „alle mogelijke scenario's" voor te bereiden. De Verenigde Staten zijn een belangrijke markt voor het staalconcern uit IJmuiden, met ongeveer 12 procent van de totale jaarlijkse afzet. Dat komt volgens een woordvoerder van Tata Steel neer op 800.000 tot 900.000 ton staal per jaar dat naar de VS gaat. „Dat is niet gering”, aldus de zegsman. Het staalbedrijf levert in de VS staal voor batterijen van elektrische auto’s, hoogwaardig verpakkingsstaal en andere geavanceerde staalsoorten.

Trump legde tijdens zijn eerste termijn tarieven op van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium. Toen kreeg Tata nog een ontheffing op de importtarieven. Of er nu opnieuw een uitzondering komt, is niet bekend. „We weten nog niet welke kant het opgaat, dus we houden de vinger aan de pols”, meldt de woordvoerder van Tata.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer