Economie
Staat wil belang in ABN AMRO terugbrengen tot zo’n 30 procent

Minister Eelco Heinen van Financiën wil het staatsbelang in ABN AMRO terugbrengen van 40,5 procent tot zo’n 30 procent. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij weten dat er komende tijd opnieuw dagelijks kleine hoeveelheden certificaten van aandelen in de bank zullen worden verkocht via de beurs.

ANP

ABN AMRO werd tijdens de kredietcrisis van 2008 genationaliseerd door de overheid om de bank van de ondergang te redden. In 2015 keerde de bank al terug naar de beurs. Maar daarbij werden niet meteen alle stukken aangeboden. De Nederlandse staat had eerder al aangekondigd het belang in de bank geleidelijk te willen afbouwen.

Volgens NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, is het nu weer een goed moment om de staatsdeelneming verder terug te brengen. Daarvoor is onder meer gekeken naar de omstandigheden op de beurzen en hoe het gaat met de bank. Heinen geeft in zijn brief aan dat advies op te volgen.

Over de gehele linie heeft ABN AMRO de Staat miljarden euro’s meer gekost dan opgeleverd. „Om de totale kapitaaluitgaven terug te verdienen zou het gehele resterende belang tegen een koers van 31,49 euro verkocht dienen te worden. Het is niet realistisch dat een dergelijke koers op korte termijn bereikt zal worden”, schreef Heinen vorige maand al aan de Kamer. Woensdagochtend noteerde de bank 0,5 procent lager op 15,74 euro.

Met het verder uitstappen van de Staat wordt de bank geen makkelijkere prooi voor mogelijke vijandige overnamepogingen. Volgens NLFI is bij de beursgang in 2015 een beschermingsconstructie opgetuigd en die blijft bestaan. Die constructie houdt in dat een onafhankelijke stichting een drempel kan opwerpen.

Wanneer het staatsbelang onder een derde komt, verandert wel iets in het proces. Dan is geen instemming van NLFI meer vereist voor het opwerpen van de drempel. Wat ook verandert, is dat de bank NLFI dan niet meer hoeft te informeren over investeringen van 50 miljoen euro of meer.

De laatste tijd nemen de speculaties over fusies en overnames in de bankensector weer toe. Begin dit jaar meldde persbureau Bloomberg een gerucht dat Deutsche Bank erover dacht om een andere grote Europese bank in te lijven en onder meer geïnteresseerd leek in ABN AMRO. Van dat gerucht is later niets meer vernomen. Wel is recent commotie ontstaan over een mogelijke overname van het Duitse Commerzbank door het Italiaanse UniCredit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer