De vergoeding van de eigen bijdrage voor ADHD-medicijnen wordt in 2018 drastisch verlaagd of zelfs geschrapt. „Het feit dat ik ADHD heb en daarvoor medicijnen moet gebruiken, gaat me volgend jaar ruim 1000 euro kosten. En dan reken ik de extra kosten voor de medicijnen van mijn kinderen, ook ADHD’ers, nog niet mee.”
Aan het woord is maatschappelijk werker Suzan Otten-Pablos (45) uit Coevorden. Zij, haar zoon van 16 en haar dochter van 13 gebruiken al jaren ADHD-medicijnen. „Ik geef er maandelijks 195 euro aan uit”, zegt Otten. De Drentse is boos vanwege het besluit van de zorgverzekeraars om de vergoeding van de eigen bijdrage voor medicijnen te verlagen. Sommige verzekeraars vergoeden niets meer, andere betalen nog tussen de 100 en de 250 euro terug. „Waarom? Niemand weet het precies. Er is op dit moment heel veel te doen over ADHD. Dat het een modeziekte zou zijn, waarvoor maar lukraak pillen worden geslikt. Daar hoef je niet voor te betalen, denken de verzekeraars zeker”, vermoedt Otten.
Julie Houben van belangenvereniging Impuls & Woortblind heeft nog een andere verklaring. „In het regeerakkoord staat dat de eigen bijdrage voor medicijnen voor iedereen vanaf 2019 maximaal 250 euro zal zijn. ADHD’ers nemen bijna 60 procent van alle eigen bijdragen voor hun rekening. De verzekeraars willen misschien vast een spaarpotje maken. Of ze hopen dat veel mensen hun pillen laten schieten, zodat ze straks geen enorme kostenpost op hun bordje krijgen.”
Volgens verzekeraar Interpolis, dit jaar nog een van de weinige verzekeraars die de eigen bijdrage volledig terugbetaalden, bepaalt de overheid hoe hoog de eigen bijdrage is. „Wij zoeken een balans tussen premie en vergoeding van de eigen bijdrage. Als we te veel vergoeden, moet de premie omhoog. Dan zouden verzekerden die weinig zorg nodig hebben niet meer voor onze verzekering kiezen en dus ook niet meer meebetalen aan vergoedingen van verzekerden die wel veel zorg nodig hebben.” Interpolis hoopt dat het in 2019 weer beter wordt.
Stijging
Vaststaat dat het aantal ADHD’ers de laatste jaren snel stijgt. In 2016 meldden zich 95.000 nieuwe gevallen bij de huisarts. Dat waren vooral vrouwen, terwijl ADHD voorheen vooral bij jongens en mannen werd vastgesteld. Ongeveer 5 procent van alle Nederlanders lijdt aan de aandachtsstoornis en betaalt daarvoor 22,4 miljoen op jaarbasis aan eigen vergoeding voor pillen. „Discriminatie”, vindt Otten. „Vijf procent van de mensen betaalt dus zowat 60 procent van alle eigen bijdragen op jaarbasis. En volgend jaar dus nog veel meer.”
Ritalin, het bekendste ADHD-medicijn, blijft wel volledig vergoed. Otten: „Maar Ritalin is kortwerkend. Patiënten moeten voortdurend op hun gemoedstoestand letten om te weten of ze weer een pilletje moeten nemen. Mijn zoon slikt er wel acht per dag. Voor ADHD’ers met hun korte concentratieboog en hun vergeetachtigheid is dat heel zwaar. Met het gevolg dat ze pillen vergeten en hard achteruit gaan.”
Er staat inmiddels een petitie op internet om te protesteren tegen de verlaging van de vergoedingen en tegen discriminatie van ADHD-patiënten. Die is in ruim een week tijd 3800 keer ondertekend. De belangenorganisaties willen dat er op zijn minst Kamervragen worden gesteld over het schrappen van de vergoeding van de eigen bijdrage. Daarnaast beraden ze zich volgens Houben op juridische stappen.