Binnenland

Penningmeester moet miljoenen betalen aan gemeente Veenendaal

Een oud-penningmeester van stichting Freule Lauta van Aysma in Veenendaal moet 6,5 miljoen euro betalen aan de gemeente Veenendaal.

Van onze correspondent
5 September 2017 10:44Gewijzigd op 17 November 2020 02:20
beeld ANP
beeld ANP

Dat schrijft financieel journalist Sameer van Alfen in de tweede druk van zijn boek ”De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen”.

Van Alfen reconstrueerde het beleggingsschandaal waarin het stichtingsbestuur in 2002 9,4 miljoen dollar verloor na een mislukte belegging in Amerikaanse vliegtuigmotoren. De stichting is vanuit de plaatselijke hervormde gemeente opgericht voor het beheer van een flat met 73 appartementen voor ouderen aan de Kerkewijk in Veenendaal.

De rechter stelde de voormalige penningmeester in 2010 al aansprakelijk voor de schade van de gemeente Veenendaal, die in 2003 financieel voor de stichting in de bres sprong. Dit kostte de belastingbetaler 10 miljoen euro. De gemeente wachtte tot vorig jaar om de procedure te starten die nodig is om het schadebedrag vast te stellen dat de penningmeester moet betalen.

De rechter bepaalde eind vorig jaar dat de schade van de gemeente na jarenlang procederen nog altijd 6,5 miljoen euro bedraagt. In de uitspraak was toen ook opgenomen dat de penningmeester dit bedrag moet betalen, voor zover andere betrokkenen bij het Freule-schandaal dat niet al hebben gedaan.

Dat laatste lijkt niet waarschijnlijk. De oud-secretaris van de stichting is vrijgesproken en de ex-voorzitter schikte in 2015 voor een onbekend bedrag. De beste vriend van de penningmeester, een inwoner van Barneveld die met zijn besloten vennootschap namens de stichting contracten afsloot met de Amerikaanse partij, overleed in 2012.

Executoir beslag

Of de gemeente na de uitspraak al actie heeft ondernomen om de miljoenen bij de penningmeester te incasseren, is niet bekend. Wel heeft ze een executoir beslag gelegd op het huis van de penningmeester in Veenendaal. Dit betekent dat ze deze woning mag veilen. De gemeente zou zelfs beslag op het pensioen van de penningmeester kunnen overwegen.

De gemeente zwijgt over de afwikkeling van het beleggingsschandaal. Woordvoerder Frank Bartelds: „De gemeente Veenendaal heeft kennis genomen van het besluit van de rechter over de hoogte van het schadebedrag. Wij doen verder geen mededelingen over de inhoud van dit vonnis of eventuele vervolgstappen naar aanleiding daarvan.”

Veenendaal heeft nog een andere procedure lopen om de schade te verhalen: een rechtszaak tegen een oud-adviseur uit Den Haag die de stichting destijds adviseerde om in zee te gaan met de Amerikanen. De eerste zitting in dit geding staat gepland voor eind deze maand.

Auteur Van Alfen noemt zijn boek ”dé praktijkstudie over bestuurdersaansprakelijkheid”. In de tweede druk staat daarom, naast nieuwe feiten, een lijst met tips voor bestuurders van stichtingen en verenigingen hoe zij kunnen voorkomen dat zij ooit zelf aansprakelijk worden gesteld na een financieel debacle.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer