Vooral de berichtenapplicatie WhatsApp gebruikt Jos veel. Erg veel. „Mensen denken dat dit bakken met energie kost, maar dat is niet zo. Zoals iemand anders een praatje maakt met een gast op school, doe ik dat via WhatsApp. Dat is gewoon ontspannend en is niet extra druk of zo.”

Om al die berichten te lezen en te versturen, ben je zeker 24 uur per dag in de weer?

„Absoluut niet. Ik ben niet iemand die tot drie uur ’s nachts ligt te sms’en. Tijdens de lessen op het Calvijn College in Goes mag ik de telefoon sowieso niet gebruiken, en thuis onder het eten en op mijn werk in de supermarkt ook niet. Dan blijft er niet heel veel tijd over.”

Toch is de telefoon belangrijk voor je. Je hebt niet voor niets de allernieuwste HTC.

„Dat klopt. Ik wil graag een goede mobiel en de HTC One X is een toptelefoon, zo’n beetje de beste die je krijgen kunt. Die mag best wat kosten.”

Hoeveel is dat?

„In de winkel kost-ie 600 euro, maar ik kreeg hem bij mijn abonnement. Het eerste jaar kost me dat 22,50 euro per maand plus 8 euro verzekering. Het tweede jaar kost-ie me 45 euro, maar dan haal ik de verzekering eraf. Of het veel is? Ach, een ander koopt spellen voor op zijn pc, dat is ook duur.

De fotocamera op mijn mobiel maakt foto’s die bijna niet onderdoen voor de foto’s de mijn vader maakt met zijn spiegereflexcamera. Ook heb ik geen computer of tablet nodig, die andere jongeren wel vaak hebben. Facebook, Twitter, mail en andere apps kan ik altijd en overal in de gaten houden. Ideaal toch?”

Ook verslavend.

„Dat valt mee hoor. Het is niet zo dat ik vergroeid ben met mijn mobiel. Soms ben ik hem zelfs even kwijt, dan weet ik niet waar hij ligt. Natuurlijk zou ik het niet leuk vinden als ze hem op school zouden afpakken, maar ik zou er ook geen drama van maken.”

Hoe gaan ze bij je thuis met de mobiele telefoon om?

„Onder het eten mag ik hem niet gebruiken, dat is een moment waarop het gezin gezellig bij elkaar is. En als ik ’s avonds nog een poosje lig te whatsappen en het duurt te lang, dan komt m’n moeder de telefoon halen. Maar een halfuurtje voor het slapengaan check ik nog wel even alles.”

Komt je Bijbellezen dan niet in gevaar?

„Daar probeer ik tijd voor te maken, al ben ik wel altijd nieuwsgierig als m’n telefoon trilt omdat er een bericht binnenkomt. Op zondag gebruik ik mijn mobiel alleen om bijvoorbeeld even met een getrouwde broer te whatsappen. Internetten doe ik bewust niet.”

Hoe voorkom je dat het gebruik van je mobiel de spuigaten uitloopt?

„Door ervoor te zorgen dat ik niet boven de abonnementslimiet uitkom. Dat kost namelijk zwaar geld. Ik heb een bundel voor 
3000 sms’jes per maand, die krijg ik niet op. Met de 75 belminuten red ik het meestel net, maar ik ga wel regelmatig over mijn datalimiet van 1 gigabyte per maand heen. Dan is het oppassen, want honderden euro’s bijbetalen wil ik niet. Dat heb ik er dan nog net niet voor over.”

Zonder mobiel leven, lukt je dat?

„Zeker niet. Trouwens, ik vind dat elke jongere een mobiel zou moeten hebben. Zo’n luxe ding is niet nodig, maar één waar je mee kunt bellen en sms’en is toch wel een eerste levensbehoefte.”

Dit is deel 2 in een drieluik over jongeren en mobiele telefoons. Lees hier het eerste deel. Donderdag deel 3.