Met een abonnement van 5 euro per maand (100 belminuten en 100 sms’jes) kost de Nokia Carla niet veel. „Het gebeurt maar zelden dat ik over het bedrag heenga. Meestal kom ik goed uit.” Ze gaat naar eigen zeggen heel praktisch met haar mobiel om. Het is dan ook een eenvoudig toestel, zonder al te veel toeters en bellen. Geen smartphone dus.
Een bewuste keuze?
„Absoluut. Waarom zou ik zo’n uitgebreid ding moeten hebben? Ik zeg altijd maar: een mobiel is geen computer.”
Wanneer kreeg je voor het eerst een mobiel?
„In groep 6 van de basisschool. Dat was omdat ik met de bus naar school ging en vaak op de snelweg in de file stond. Mijn ouders wilden dat ik hen kon bereiken als dat nodig was. Ik mocht er ook alleen mee naar huis bellen. Het was een oud ding van mijn zus, zo’n koelkast met een zwart-witscherm.”
Met apps voor Facebook of Twitter heb je dus niets.
„Ik zou niet weten wat ik ermee moest doen. Facebook heb ik niet en toen ik een poosje een profiel op Hyves had, vond ik het wel mooi geweest. Ik heb alles verwijderd.”
Ben je ook tegen het vele gebruik van een mobiele telefoon?
„Eerlijk gezegd kan ik me vreselijk ergeren aan jongeren om me heen die zelfs in de kerk hun laatste berichten nog moeten checken. Dan zijn de mobiel en de contacten belangrijker dan wat je in de kerk hoort. Zelf probeer ik de zondag een echte rustdag te laten zijn, waarop ik de mobiel niet gebruik. Behalve als ik op zondag werken moet op mijn stageadres: een verzorgingshuis voor gehandicapte en oudere mensen. Dan bel ik even naar huis dat ze me op kunnen halen als ik klaar ben.”
Je kunt dus prima zonder mobiel kunnen leven?
„Nou, dat ook weer niet. Omdat ik onregelmatige werktijden heb, komt het voor dat ik ’s avonds alleen naar huis fiets. Dan is het toch wel fijn om te weten dat je kunt bellen op het moment dat er iets gebeurt. Vanuit het oogpunt van veiligheid zou ik hem dus niet willen missen.”
Zijn er specifieke regels bij jullie thuis?
„Nee, eigenlijk niet. Dat komt misschien doordat we bij ons thuis nogal nuchter zijn en de mobiele telefoon alleen praktisch gebruiken. Dan zijn er ook niet zoveel regels nodig.”
Maar er komt toch wel eens een sms’je binnen onder het eten?
„Zeker. En als ik die wil lezen, mag dat ook. Maar dan roepen de anderen aan tafel wel direct: „Voorlezen!””
Nog maar een klein deel van de jongeren heeft geen mobiel. Wat vind je daarvan?
„Ronduit knap. Ik heb respect voor jongeren die niet meedoen met de massa. Het gevaar is groot dat je maar meegaat en steeds weer een nieuwer apparaat wilt. Jongeren die juist geen mobiel aan te schaffen, onderscheiden zich. Dat geldt overigens ook voor hen die geen profiel op Facebook willen. Het heet wel sociale media, maar ik vind bellen of naar iemand toe gaan veel socialer.”
Dit is deel 1 in een drieluik over jongeren en de mobiele telefoon. Dinsdag deel 2.
----
Puntuit heeft onderzoek gedaan naar jongeren en hun mobiele telefoon. Wat blijkt? Niet minder dan 95 procent van de 480 jongeren die de vragenlijst invulden, heeft een mobiel. Daarvan heeft 45 procent een smartphone, zoals een Samsung, HTC of iPhone. De rest doet het met een eenvoudiger toestel.
Ook blijkt dat 40 procent van de jongeren die midden in de nacht een sms’je krijgen, het direct lezen. En dat 13 procent gerust even de laatste berichten checkt tijdens een kerkdienst.
Lees hier meer over het onderzoek.