Schrijven? Dat is iets fluisteren wat door niemand gezegd wordt, filosofeerde dichter Cees Buddingh’. Het is schrappen, ontdekte Godfried Bomans. En het leuke ervan is dat je het nooit leert, constateerde Simon Carmiggelt.

Kortom, schrijven is een kunst. De gymnasiasten uit klas g1a weten er wat van. Zo’n twee maanden werkten ze voor de vakken Nederlands, research en tekenen keihard aan het project ”Schrijf je eigen boek”. Ze schreven een verhaal en ontwierpen een boekomslag.

Gespannen wachten Desiree en medefinalisten Rutger van Esch en Gerda Bijzet in de aula van de Veluwse middelbare school op het verlossende woord. Dat spreekt Mariëlle Helder, de winnares van vorig jaar. „De prijs voor het beste verhaal gaat naar Desiree Visscher met ”Op z’n kop”!”

Blij?

„Súperblij! Eerst bij de eerste drie en nu gewonnen! Mijn boekje wordt nu gedrukt. Natuurlijk hoopte ik er op, maar ik had het absoluut niet verwacht. Sommige klasgenoten waren ervan overtuigd dat ik zou winnen, maar ik ben te bescheiden, denk ik.”

Waar gaat ”Op z’n kop!” over?

„Over Merel, een meisje dat een nare boodschap krijgt: haar vader heeft een hartstilstand gehad en ligt in coma. Op dat moment is hij in Italië, waar hij als wijnspecialist werkt. Als haar moeder het vertelt, is Merel in shock. De titel zegt het: haar leven staat op z’n kop. Ze voelt zich ontzettend eenzaam en verdrietig, worstelt met vragen en weet niet meer hoe het verder moet.”

Oef... Een verdrietig thema dus?

„Ja, eenzaamheid is geen blij of stoer thema. Ik heb ervoor gekozen, omdat ik verhalen om me heen hoor van mensen die zich zo voelen. En een vriend van mijn ouders en ook prins Friso kregen een hartstilstand en raakten in coma. Als ik me inleef in Merel zou ik me ook zo naar voelen als mijn vader dit zou overkomen.

Ik wilde over dit thema schrijven zodat ik me nog beter kan voorstellen wat er met je gebeurt na zulke heftige dingen. De zin: „Papa gaat dood, besefte ze...” (blz. 12) is het meest beladen. Die verwoordt Merels diepste gevoel van eenzaamheid en verdriet.

Zelf voel ik me ook weleens alleen. Als ik me afvraag: Zie ik er wel leuk uit? Haal ik wel goede cijfers? Elk mens kent die onzekerheid wel. Ik hoop dat ik met mijn verhaal wat voor eenzame mensen kan betekenen, zodat ze weten dat ze niet de enige zijn. Ook hoop ik dat mijn verhaal oproept tot meeleven, dat we er voor elkaar zijn.”

Waar deed je inspiratie op?

„Heel gek misschien, maar ik kon het beste schrijven als ik muziek draaide; verdrietige liedjes vooral. Muziek doet heel veel met me. Ik kon me daardoor beter inleven in Merel. Soms was ik niet in de stemming en liep ik vast met mijn verhaal. Dan hielp het als mijn ouders meelazen. Om Merels gevoelens te verwoorden, heb ik ook twee gedichten geschreven en in het verhaal verwerkt. Soms kun je daar emoties beter in verwoorden.”

Wat viel je tegen tijdens het schrijven?

„Het maximum was zeven A4’tjes tekst. Te weinig, eigenlijk. Voor mijn gevoel was ik net lekker op gang en toen moest ik stoppen. Daarom heb ik al bedacht dat ik mijn verhaal wil vervolgen. Dat kan ook, omdat het boek geen gesloten einde heeft. Ik merkte ook dat ik best lang met mijn tekst bezig ben geweest. Ik ben een perfectionist en checkte mijn zinnen heel vaak. Alles moest kloppen. Je krijgt er wel doorzettingsvermogen van, want het verhaal moet af voor een bepaalde deadline.”

Wat is de gouden tip?

„Als je een kort verhaal schrijft, kun je niet te veel uitweiden. Dat vertraagt te veel. Je moet dus beknopt beschrijven. Ik was trouwens heel blij met het commentaar van de juryleden. Ze vonden dat het verhaal vloeiend las en dat het karakter van Merel goed uitgewerkt is. Ook vonden ze het verhaal niet voorspelbaar. Meneer Anemaet van Nederlands noemde het een „kippenvelmoment”, toen ik een fragment voorlas.”

Welke schrijver is jouw voorbeeld?

„Poeh... ik lees van alles. ”Gestalkt” van Albert ten Cate, bijvoorbeeld. Ook een emotioneel boek, ja. Ik ben niet zo van de stoere boeken, maar houd van gevoelige onderwerpen.”

En? De smaak van het schrijven te pakken?

„Ik heb het plan om in de zomervakantie met mijn verhaal verder te gaan. Dan heb ik er ook meer tijd voor. Het zou me wel wat lijken om in de toekomst meer te schrijven, maar dan wel als hobby. Uiteindelijk hoop ik namelijk piloot te worden.”

----

Wil je het boek ”Op z’n kop!” van Desiree Visscher lezen? Je vindt het hieronder!

En ben je benieuwd met welk verhaal Mariëlle Helder vorig jaar won? Lees het hier!